» » » Що таке ніч?

Що таке ніч?

Що таке ніч?

З точки зору науки, ніч - дуже цікаве явища. Адже вона буває дуже різною, що пояснюється різними феноменами. У деяких широтах вона в певний період часу може тривати цілодобово, а в інших - не наступати зовсім. Давайте розберемося, що таке ніч, яка вона буває і чому так відбувається.

Час доби

Вчені називають вночі інтервал часу, при якому центральне світило (у випадку з нашою планетою - Сонце) заходить за лінію горизонту небесного тіла (для нас - Землі). Тривалість і особливості перебігу ночі залежать від широти, нахилу обертання земної осі, кута між Сонцем і цією віссю. Завдяки тому, що площина орбіти і осі обертання не перпендикулярно, зміни тривалості та інших особливостей ночі течуть з річної періодичністю. Тривалість ночі досягає свого максимуму 21 (22 у високосні роки) грудня, потім скорочується до мінімуму до 21 (22) липня і знову починає наростати.

рівнодення

У момент перетину центром Сонця небесного екватора тривалість дня і ночі збігаються. Це явище носить назву "рівнодення". Відбувається воно двічі на рік. У північній півкулі весняне рівнодення відзначають 21 березня, а осіннє - 22 або 23 вересня. У південній півкулі осіннє називають весняним, а весняне - осіннім.

Про це явище можна також почитати в статті Коли день дорівнює ночі.

Полярна ніч



В широтах, розташованих вище полярних кіл, можна спостерігати таке явище, як полярна ніч, коли Сонце не виникає від горизонту. Залежно від розташування території сонячні промені можуть зовсім не потрапляти протягом доби (повна полярна ніч) або потрапляти частково, створюючи сутінки.

Білі ночі

Перед і після літнього сонцестояння, коли день є найдовшим в році, в помірних і високих широтах може спостерігатися такий феномен, як білі ночі. Навіть пізно вночі світло все одно потрапляє на Землю, через що весь нічний проміжок часу нагадує сутінки.

Про час початку білих ночей читайте в статті Коли починаються білі ночі.

Подробиці про Сонце і його "механізмах роботи" ви зможете дізнатися в статті Чому світить сонце.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!