» » » Чому білі ведмеді білі?

Чому білі ведмеді білі?

Чому білі ведмеді білі?

Білі ведмеді - одні з найбільших представників загону хижаків на Землі. Вони живуть на Північному полюсі, в тій частині кольору, де по півроку панує полярна ніч, а земля практично завжди встелена снігом. Природно, зовнішній вигляд цих ведмедів змінювався протягом еволюції, щоб пристосувати його до життя в цих умовах. Про ареалі проживання цих тварин написана наша стаття Де живуть білі ведмеді.

Чому ведмеді Півночі білі?

Дізнаємося детальніше.

можливість зігріватися

Основний ворог настільки великого хижака, що мешкає у вічній мерзлоті полюса, звичайно ж, холод, тому всі зміни вигляду білого ведмедя спрямовані на подолання впливу низьких температур.

Шкіра білих ведмедів під шерстю чорна. Такий колір допомагає поглинати ультрафіолетові промені убогого північного сонця. А для більшого тепла тіло ведмедя покрито прозорими порожніми щетинками. Насправді вони позбавлені пігменту і абсолютно безбарвні, але так як розташовані волоски дуже близько, з боку здається, що шерсть ведмедя має білим відтінком.

До речі, під впливом літнього сонця забарвлення ведмедів виглядає жовтуватим, а при розміщенні ведмедики в зоопарках більш теплих широт стає зеленуватим. Останнє відбувається через те, що в порожнисті щетинки вовни набиваються водорості.

Можливість зливатися з навколишнім середовищем

Білі ведмеді відмінно плавають, для цього їх лапи оснащені перетинками, тому вони легко можуть дозволити собі полювати на рибу та інших водоплавних тварин в море. Тут забарвлення шерсті дозволяє стати менш помітним, адже якщо дивитися знизу, коли світить сонце, вода виглядає сліпучобілому.



Однак ці хижаки зовсім не проти пообідати тюленем або морським котиком, який вибрався на крижину. А щоб мати можливість підібратися до нього непоміченим, найпростіше злитися з навколишнім снігом і вже потім скористатися довгими могутніми кігтями. Детальніше про харчування ведмедя читайте в нашій статті Що їдять ведмеді.

Інші особливості білих ведмедів

Крім особливої будови вовни, потрібно відзначити і її розташування: на відміну від багатьох тварин у цих звірів підошви лап також підбито шерстю, так вони не ковзають по льоду і надійно захищені від холоду.

Зовнішній вигляд голови білого ведмедика теж відрізняється від його бурого побратима: вона більш стисла зверху і витягнута. Так здобувається більш обтічна форма, що дозволяє розсікати сильний північний вітер і протистояти бурям.

Очі білого ведмедя дрібні, що допомагає оберігати їх від холоду і колючих снігових крижинок.

Таким чином завдяки особливостям своєї будови білий ведмідь знаходиться на вершині харчового ланцюжка Арктичного полюса. Суворі умови перебування позбавили його від багатьох природних конкурентів - м`ясоїдних звірів, а успішне пристосування до навколишнього середовища дозволяє ведмедю успішно розмножуватися як в дикій природі, так і в неволі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!