» » » Чому взимку ведмідь спить?

Чому взимку ведмідь спить?

Чому взимку ведмідь спить?

Всім добре відома одна з головних особливостей ведмедів впадати в зимову сплячку. Однак мало хто знає, чому це відбувається. Пропонуємо дізнатися, чому взимку ведмідь спить і навіщо смокче свою лапу.

Ведмеді впадають в сплячку через те, що вони не мають чим харчуватися і нічим заповнювати витрачаються енергетичні запаси, які необхідні для пошуків їжі. Сплячка дає можливість пережити холодні пори без серйозних втрат для тварини.

Всі ведмеді, які живуть в кліматичних поясах від помірного до арктичного, мають особливість впадати в зимову сплячку. Це відбувається через те, що сніг в цих краях лежить довго і щільно вкриває земну покрив, приховуючи під собою більшу частину раціону харчування ведмедів. Ці хижаки є найбільшими на землі, їх вага в середньому становить 150-350 кг, а в деяких випадках 700 кг (ведмеді Грізлі). Таку тушу потрібно чимось прогодовувати всю зиму, але сніговий покрив робить це практично неможливим, навіть з урахуванням того, що ці хижаки є всеїдними і використовують в їжу все, що хоч якось схоже на їжу.

у статті Як готуються звірі до зими ви дізнаєтеся більше цікавих фактів про особливості зимівлі цих тварин.

Смокче чи ведмідь лапу?



У народі існує міф, що ведмеді, коли сплять, смокчуть лапу. Насправді це не так. Дана звичка спостерігається тільки у маленьких ведмежат, які народжені в неволі і позбавлені біологічної матері, тому годують звичайної пляшкою. Ведмежата смокчуть задню лапу, так як шкіра на ній ніжна і нагадує маляті сосок матері.

Великі особини такого не роблять. Існує дві версії, які могли ввести людей в подібну оману:

  1. Коли ведмідь спить в барлозі, він згортається в калачик, згинаючи задні лапи, а передні притискаючи до морди. Тому людям могло здатися, що ведмідь смокче лапу.
  2. Шкіра на лапах ведмедя неймовірно міцна, так як дозволяє тварині безболісно пересуватися по будь-яким грубим і гострим поверхонь. Утворення нової шкіри відбувається навіть взимку під шаром старої, що неодмінно викликає сильний свербіж і дискомфорт. Ось ведмідь і обкушує уві сні старий покрив, але робить це не постійно.

Не всі тварини на зимовий період засипають в укриттях. Яким видам тварин властиво впадати в сплячку, ви дізнаєтеся тут: Які тварини впадають в сплячку. Ця особливість допомагає багатьом видам вижити в сувору зимову погоду.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!