» » » Чим харчується ведмідь?

Чим харчується ведмідь?

Чим харчується ведмідь?
Чим харчується ведмідь?

Незважаючи на те, що традиційно ведмедів відносять до хижаків, м`яса в їх раціоні не так багато, як у інших звірів цього загону. В основному ведмеже «меню» складається з рослинної їжі. Хто з цього загону «хижі» найбільш схильний до м`яса, і чи змінюється раціон ведмедя в залежності від пори року?

Основа ведмежого «меню»

Наймайстернішим мисливцем з усіх представників ведмежого виду є білий ведмідь. У Заполяр`ї не так багато рослинності, тому білі ведмедики часто полюють на тюленів. Всі інші ведмеді воліють їсти горіхи, ягоди, гриби, бульби і жолуді. Ну і, звичайно ж, дуже люблять мед. Також ведмеді охоче поїдають різних дрібних ссавців. Втім, якщо випадає можливість задерти вівцю або дикого кабана - клишоногі навряд чи відмовляться від такого шансу.

В основному ведмеді шукають їстівне днем, в цей же час вони і харчуються. У холодних регіонах восени ведмеді активно запасаються жиром перед зимівлею (зрозуміло, це не стосується білого ведмедя). На кілька місяців ведмідь засинає, проте в теплий день він може прокинутися і вийти з барлогу за пошуками чогось їстівного.

На кожну пору року своє меню

Залежно від пори року раціон ведмедів змінюється. Прокинувшись від зимової сплячки, навесні вони починають поїдати осикові пагони, мурах, пташині яйця, дрібних тварин, періодично полюють на лосів.



В середині літа ведмеді починають поїдати різні ягоди, а в Сибіру - кедрові горіхи. У південних регіонах вони ласують жолудями, каштанами і ліщиною. Якщо рік видався неврожайним і улюбленої ведмежою їжі в лісі немає, звір може вийти на поля, засіяні кукурудзою або вівсом. В окремих випадках ведмеді нападають і на свійських тварин.

Їжа - для накопичення жиру

Як ви вже зрозуміли, ведмеді - це всеїдні ссавці. І найголовніше для них - отримати великий обсяг їжі, який потім перетворюється в жир, необхідний для ведмежою зимівлі.

Цікаві цифри: щоб накопичити п`ятдесят кілограмів жиру, ведмедю необхідно з`їсти приблизно сімсот кілограм ягоди або п`ятсот кілограмів горіхів.

Цікаву інформацію про ведмежому раціоні (наприклад, чому білі ведмеді не їдять пінгвінів) ви можете дізнатися в статті Що їдять ведмеді.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!