» » » Що їдять зайці?

Що їдять зайці?

Що їдять зайці?

Зайці - це ссавці тварини, які мешкають на всіх материках. Вони є м`ясний здобиччю для багатьох м`ясоїдних тварин, самі ж зайці харчуються виключно рослинною їжею.

Вона може бути як ніжною і соковитою, так і волокнистої і грубої. Поговоримо докладніше про те, що їдять зайці. Розглянемо раціон зайця-русака та зайця-біляка.

Раціон зайця-русака

У літній період зайці-русаки переважно харчуються молодими пагонами чагарників, дерев і рослин. Такі тварини найбільше люблять листя і стебла, але якщо їх проблематично знайти, вони можуть викопати коріння і почати ними активно харчуватися.

У другій половині літа зайці починають поїдати насіння. Одночасно такі тварини стають їх розповсюджувачами, оскільки далеко не всі насіння у них повністю перетравлюються. Вельми охоче в цей період зайці-русаки поїдають баштанні та овочеві культури, які знаходять на полях. Також вони харчуються різними дикорослими растеніямі- раціон в цей час становлять пташиний горець, конюшина, пижмо, цикорій, кульбаба, люцерна, суріпиця і так далі.

У зимовий час заєць-русак продовжує годуватися дрантям трав, озимими залишками городніх культур і насінням, які він старанністю викопує з-під снігу. У сильні холоди заєць переходить на чагарникову і деревну рослинність - кору і пагони. Найбільш часто зайці-русаки об`їдають рокитник, груші, осику, вербу, дуб, ліщину, яблуні і клен.

Безумовно, в зимовий час поживність їжі у зайців сильно знижується. Тому вже починаючи з ранньої весни зайці активно поїдають свіжу траву. На її пошуки зайці-русаки відправляються цілими сім`ями, піддаючи себе тим самим високу небезпеку бути спійманими мисливцями або дикими звірами.



Восени ж зайці русаки харчуються ягодами і різними плодами, які в цей період знайти нескладно.

Раціон зайця-біляка

Зайці-біляки мають чітку виражену сезонність харчування. Так, у весняний і літній час вони харчуються переважно зеленими частинами різних рослин. Найбільш часто такі тварини їдять конюшина, мишачий горох, деревій, осоки, злаки, золотарник, підмаренник і кульбаба. На полях зайці-біляки охоче їдять овес, який володіє високою поживністю. Також в їх раціон входять плоди і пагони чорниці, гриби (переважно трюфеля, які викопуються ними з під землі) і хвощі.

Починаючи з осені, зайці-біляки переходять на дрібні гілочки чагарників. Коли настає зима, в раціоні таких тварин з`являються грубі корми: кора дерев і чагарників, пагони. Найкращим для харчування зайців-біляків є клен, дуб, осика, береза, ліщина, верба. Дуже часто вони поїдають плоди горобини, вільхи, шипшини і ялівцю. Також в зимові час зайці-біляки можуть годуватися сіном і шишками.

У весняний період зайці-біляки так само, як і русаки, починають активно поїдати траву. У цю пору року вони дуже часто відчувають дефіцит мінеральних солей, тому можна спостерігати, як такі тварини їдять грунт і заковтують невеликі камінчики.

Дізнайтеся також, чим харчуються білки, крокодили, ведмеді, верблюди та інші тварини з статей, представлених в розділі Харчування диких тварин.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!