» » » Що їдять кролики?

Що їдять кролики?

Що їдять кролики?

Одомашнення європейського кролика сталося ще за часів Стародавнього Риму. До теперішнього часу селекціонерами виведено майже 200 порід цього виду тварин. Вагові стандарти дорослих тварин мають варіації 0,5 кг - 8 кг. Максимальна тривалість життя кролика дорівнює приблизно 6-7 років. Щоб тварини добре розвивалися, необхідно знати, що їдять кролики.

Чим і як харчуються кролики

При розведенні цих тварин обов`язково потрібно враховувати особливості їх фізіології. Кролики їдять потроху, але дуже часто. Доросла особина їсть протягом доби 26 - 30 разів. Причому основне споживання їжі відбувається в нічні та ранкові години. Молодняк харчується частіше в 2 рази. Отже, роздачу корму треба виробляти потроху, але частіше. Кращий варіант для цього - пристрій самокормушек.

Чим харчуються кролики. Основне харчування кролика влітку - трава, а взимку сіно. Всі інші корми і кормові добавки є лише доповненням. У сіні міститься багато грубих волокон (клітковини) - до 30%, а тваринам дуже важливо мати в раціоні не менше 10% клітковини від загального обсягу. Тільки тоді ваші вихованці будуть відчувати себе добре.



Крім цього, зуби у кролів постійно ростуть і йому необхідно їх постійно сточувати пережовування корму. А це можна забезпечити тільки переробкою великої кількості грубих кормів, зокрема сіна. Тому доступ до нього для кроликів повинен бути постійним і вільним.

Іншим важливим компонентом в раціоні кроликів повинні бути концентровані корми. Це - зерно, в основному овес. Зернові корми за енергетичною цінністю приблизно в 3 рази перевершують сіно. У раціоні вони повинні складати 40 - 50% від його загальної поживності, якщо ж брати за обсягом, то не більше 1/3 частини, а 2/3 мають становити грубі корми. Інакше кролики будуть поїдати найбільш смачну їжу, тобто зерно, не звертаючи уваги на сіно. Це може привести до розладу травлення, а в подальшому, якщо нічого не зробити, то і до загибелі тварин.

Приблизний річний раціон кролика

  • вода (некип`яченої і тільки фільтрована);
  • сіно (необмежено);
  • гілочки дерев (черешня, вишня, персик, яблуня, горобина, акація, верба);
  • трохи листя салату;
  • селера;
  • кріп;
  • петрушка;
  • кульбаба (з`їдається без залишку, але давати молодняку слід обмежено, так як може сповільнитися зростання);
  • верес;
  • дика горобина;
  • пижмо;
  • підмаренник жовтий;
  • підв`ялених газонна трава;
  • сурепка (хороший вітамінний корм, можна давати з ранньої весни).


На зиму заготовляють сіно. Найбільш цінне сіно з великим вмістом протеїну і білка виходить і бобових трав - люцерни, конюшини, мишачого горошку. Гарне сіно виходить з іван-чаю, пастушої сумки, материнки, шавлії, дикої капусти, пирію.

Підгодовування із зоомагазинів

На полицях зоомагазинів можна знайти все підгодовування і кормові добавки для кроликів. Однак намагайтеся їх використовувати обережно. Під яскравою упаковкою багатьох з них може бути багато цукру (якщо додається чорна патока), а це може призвести до гниття зубів і ожиріння тварин. Якщо ви все ж щось придбали, то необхідно поспостерігати чи з`їдається з магазинної прикормки. Якщо споживається весь корм, це означає, що він хорошої якості. Але кролики можуть залишити якусь частину корми (це називається вибірковим годуванням), отже, корм не дуже якісний. Тому наступного разу утримайтеся від його покупки.

Найкращим додатковим ласощами з ваших рук для тварин будуть овочі і фрукти. Перед дачею їх тільки слід ретельно вимити і уважно оглянути на наявність цвілі і гнилі.

Що їдять декоративні кролики

Відмінності в годуванні декоративних кроликів не існує, так як фізіологія у них точно така ж, як і у інших порід цього виду. Єдина відмінність - розміри тварини, на які можна зробити поправку, так як декоративні кролики мають невелику масу тіла, отже, і корми для них потрібно менше. Однак роблячи поправку на розміри і вага тварини, знайте, що чим воно менше, тим вище споживання корму на одиницю ваги.

Додаткову інформацію можна почерпнути в статті: «Чим годувати кроликів?».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!