» » » Чим годувати шиншилу?

Чим годувати шиншилу?

Чим годувати шиншилу?

Шиншила - рослиноїдні тварина. У дикій природі вона харчується корою, дикими ягодами і фруктами, молодими пагонами і допомагає своєму шлунку впоратися з їжею, активно пересуваючись. Якщо ж цей звір знаходиться на Вашому опікою, то слід подбати про своєчасне і повноцінний раціон для вихованця. Безсумнівно, необхідно знати, чим годувати шиншилу і як за нею доглядати. Адже тварини, що живуть на волі, обдаровані інстинктами, які допомагають їм виживати, а ті, які містилися в неволі, втратили таку здатність.

Корм для шиншил

Грубий корм (сухе сіно) обов`язковий в раціоні шиншили, так як він допомагає травному процесу. Приємний трав`яний запах і зеленуватий відтінок свідчать про свіжість і придатності корму. У разі виникнення сумнівів у якості, корм треба викинути. Найкраще запастися сіном самим, вибравши для цього галявину з прекрасною і соковитою травою подалі від усякого роду підприємств і автомобільних трас. Тоді Ви будете впевнені в походженні корми.

Соковиті корми - найважливіший елемент з усього, що їдять шиншили, так як забезпечують організм тварини вітамінами і мікроелементами. Також це джерело органічних речовин, які мають профілактичне і лікувальне значення. Свіжі трави, фрукти, овочі, гілочки дерев-восени і взимку - петрушка, морква і селера, а у вигляді сухофруктів - яблука, сливи, шипшина, барбарис і терен.

Навесні і влітку серед кормів переважає люцерна і трава, хоча потроху можна давати і листя малини, шпинату, садового салату, цикорію та ін. Надмірне споживання листя може викликати побічні дії, тому в раціоні їх слід обмежувати і давати поперемінно. Гілочки акації, дуба, яблуні, берези, верби і груші відновлять в організмі необхідний запас дубильних речовин і допоможуть стерти зайве виросли зуби. З харчування шиншил слід зовсім виключити капусту білу, червону і грецьку, які викликають здуття.

Живильні суміші продаються в зоомагазинах і мають вигляд гранул зелено-коричневого кольору. У своєму складі вони містять до 20% білків, до 5% жирів, містять мінерали, вітаміни і мікроелементи, життєво важливі для Ваших улюбленців. Правильно складені пропорції, а також зміст усіх необхідних компонентів роблять ці суміші дуже зручними у використанні. При цьому немає ніякого ризику перегодувати тварин.



Якщо з яких-небудь причин подібні суміші Вам не підходять, легко можна приготувати щось подібне самому. Знадобляться пластівці вівсяні - 20%, дерть пшениці - 20%, дерть ячменю - 10%, гречана каша - 10%, горохова дерть - 7%, насіння льону - 8%, подрібнена кукурудза - 5%, пшеничні висівки - 10%, висушена і розмелених кропива або люцерна - 10%. До цього додаємо метіонін і мелений кальцій в розрахунку 0,1г на 1кг суміші і вітамінно-мінеральні препарати для хутрових звірів згідно з інструкцією виробника.

Час від часу давайте Зверков сухе печиво, яке вони з задоволенням будуть поїдати, стираючи різці.

Шиншила: догляд та утримання

Як і в більшості випадків утримання тварин, приміщення має бути сухим, чистим і теплим. Хороша вентиляція не зашкодить, але вона не повинна створювати протягів. Розміри клітини в розрахунку на дорослу шиншилу 70 * 50 * 50см. Її бажано забезпечити висувним піддоном, на який можна насипати підстилку. Зважаючи на свою охайність тварина не вимагає частої заміни. Це досить проробляти один раз в тиждень. Можна обладнати всередині дерев`яні полиці, на яких зверки охоче відпочиватимуть, різного роду тунелі і лази, щоб дати їм можливість сховатися і пограти.

Годівниці і поїлки слід прикріпити до передньої стінки клітини або дверцятах, але не ставити їх на підлогу. Крім того, передбачте місце, куди можна буде встановлювати посудину з дрібним піском для купання шиншил.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!