» » » Чим годувати козу?

Чим годувати козу?

Чим годувати козу?

Коза - недороге тварина, яка не вимагає особливого догляду за собою. Для отримання молока високої якості, а також хорошого потомства необхідно стежити за раціоном кози.

Чим її годувати - розповімо в цій статті.

Чим годувати козу: літній і зимовий раціон

літній раціон

Влітку коза харчується в основному травою: тварина з`їдає до восьми кілограмів свіжої трави в день. Однак, щоб продуктивність молока була на рівні, козу слід підгодовувати різними концентратами (ячмінь, кукурудза, овес, горох, сочевиця, боби). Давати злаки або боби необхідно в молотом вигляді з розрахунку півкілограма на одну тварину. Крім того, концентрати можна замінити на готовий комбікорм.

У зв`язку з тим, що з середини літа може спостерігатися посуха і трава вже не буде відрізнятися соковитістю, потрібно годувати кіз овочами або гілочками (наприклад, плодово-ягідного дерева). При цьому концентрати або комбікорм залишається в раціоні у тварини.

зимовий раціон

У зимову пору року кози в основному харчуються сіном. Бажано, щоб сушена трава була з листяних порід. Нормою сіна на одну тварину вважається два кілограми. Козел з`їдає більше кози, тому допускається збільшення норми до трьох кілограмів, а козенята досить одного кілограма.

Якщо ви запасли недостатня кількість сіна на зиму, то можна комбінувати його з гілками (один кілограм сіна і п`ять гілочок на добу).

Взимку рекомендується підгодовувати кіз комбікормами або концентратами зі злаків і бобів (до кілограма на добу), а також овочами та фруктами.

Крім того, незалежно від пори року потрібно годувати козу йодованою сіллю (чайна ложка на добу), а також вітамінами (покупні препарати). Рекомендується підгодовувати кістковим борошном і крейдою.



В обов`язковому порядку у кози повинен бути цілодобовий доступ до чистої питної води кімнатної температури.

Далі розглянемо приблизний раціон харчування кози.

Розпорядок харчування кози

Ранок - мелені концентрати (можна замочити у воді) або комбікорм.

День - коза харчується самостійно на пасовище (влітку) / сіно і гілочки (взимку).

Вечір - знову концентрати або комбікорм і овочі-фрукти (картопля, морква, капуста, яблуко, груша).

На ніч можна заготовити для кози невеликий пучок сіна.

Відвідайте наш розділ Домашні тварини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!