» » » Чим годувати теля?

Чим годувати теля?

Чим годувати теля?

З настанням весни на багатьох фермах починають з`являтися телята. Ця подія приносить не тільки радість, а й клопоти, адже теля потребує особливого догляду та харчування.

Чим годувати теля, щоб він виріс здоровим і міцним? Поговоримо про це докладніше.

Перші дні життя

Відразу після народження корови годують дитинчат молозивом. Годування відбувається не менше 6 разів на добу. Збагачене вітамінами молозиво дає теляті все, що потрібно для розвитку. Однак через кілька днів воно перетворюється в просте молоко, якого недостатньо для повноцінного харчування теляти. Саме в цей період фермери рекомендують годувати дитину.

Так, суміш з 15 грамів меленої крейди, 10 грамів кісткового борошна і 5 грамів солі допоможе теляті отримати ті необхідні речовини, яких йому не вистачає для росту і фізичного розвитку. У цей період малюка можна годувати три рази на день, не забуваючи, що основним продуктом для новонародженого залишається молоко, якого він споживає не менше 2 літрів в день.

Незважаючи на підгодівлю, теля іноді їсть папір, ганчірки, підстилки і облизує крейдяні стіни. Щоб не допустити цього, обов`язково надягайте малюкові намордник.

Теляті 7 -20 днів



У цей період тварині можна додавати в молоко трохи манної каші. Досить покласти 3-4 ложки на 3 літри молока, щоб малюк наївся. У віці тижні і більше можна привчати теляти до м`якого сіна. Щоб воно не розкидаються, закріплюйте невеликі пучки на гумі. Слідкуйте за тим, як його їсть теля: в якій кількості, чи охоче. Не дозволяйте продукту залежуватися, тому підкладайте свіжі пучки сіна щоб уникнути шлункових захворювань малюка. Зелень допомагає заселити стінки передшлунків тваринного мікрофлорою, здатної перетравлювати грубу їжу.

А ось 20-ти денного теляти можна підгодовувати червоною морквою і вареним концентратом вівсянки. Спочатку підгодівля повинна складати 200 грамів на добу, а потім дозу потрібно збільшити до 1 кг.

теля дорослішає

Коли теляті виповнюється місяць, йому можна давати різні корми. Влітку це може бути рослинна їжа типу силосу. Як правило, його дають після того, як теляті виповнилося 3 місяці. У цей період організм тварини готовий до прийому звичайної їжі. Щоб маса тіла збільшувалася, теляті дають концентровані корми, морква, свіже сіно, а також незбиране молоко.

З 6 місяців допускається збільшення об`ємистих кормів з 2-х до 3-х кг на добу, плюс дозволяється додавання екструдованих продуктів, таких як зерно, горох, ячмінь. Ці концентрати добре розчиняються у воді і мають високі травними коефіцієнтами. У такому віці допускається також введення стартерних комбікормів, які впливають на інтенсивність росту тварини, а також забезпечують його організм на лізин, метіонін і іншими корисними речовинами, які важливі для правильного розвитку підростаючої теляти.

Також ви можете ознайомитися з нашим загальним розділом Годування домашніх тварин.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!