» » » Як годувати порося?

Як годувати порося?

Як годувати порося?

Найважливіші питання, які виникають у тваринника після придбання поросят, стосуються годування. І одним з найважливіших і перших кроків стає рішення, як годувати порося.

Годування в`єтнамських поросят



Маленькі поросятки дуже чутливі до правильного догляду та годування. Щоб отримати хороший результат, необхідні знання про те, чим годувати в`єтнамських поросят.

  • Перші два тижні життя харчуванням маленьких поросят ставати тільки материнське молоко, яке містить всі необхідні компоненти. На 15 день годування поросят молоком починають вводити прикорм. Так як шлунок поросяти дуже маленьких розмірів, годування відбувається часто, але потроху (8-9 разів на день)
  • Поросят потрібно привчати до підгодувати, коли вони ще харчуються молоком матері. У невеликі годівниці насипають сухий корм і оновлюється щодня. Мінеральні добавки і вода наливаються в окремі ємності так, щоб вони були недоступні свиноматці.
  • Концентровані корми починають додавати на 4-6 добу життя поросят. Спочатку це може бути підсмажене зерно злакових: ячмінь, кукурудза, горох, пшениця. Через 8-10 днів життя поросят починається добавка концентратів. Сіно бобових також охоче поїдається хрюшами.
  • Важливим доповненням до раціону поросят стає деревне вугілля, червона глина, подрібнена кропива, дернина, оброблена в розчині сернокілого заліза, сірчанокислої міді. Коли вода і мінеральні добавки стануть звичними для поросят, в ці ж ємності на заміну добавкам поміщають різну їжу: густу кашу-вівсянку, молоко, кисіль.
  • На 20 день потреби в їжі зростають і вже можна вводити в раціон коренеплоди, попередньо подрібнені на тертці, а пізніше можна буде просто дрібно різати. Відвареної охолоджений картоплю очищають і розтирають, при цьому додають суміші концентратів. Не зайвим буде в основну їжу додавати сухі комбікорми, препарат "Прелак"
  • Дуже добре в їжу давати пюре з картоплі, розбавляючи його молоком або обратом. Але така суміш дуже швидко псується, тому краще давати потроху і ненадовго, хвилин на 15. Пізніше ємності потрібно почистити від залишків корму і помити, бажано обшпарювати окропом.

важливі моменти

  • Розглядаючи те, як правильно годувати поросят, варто відзначити, що напіврідка і суха їжа просто необхідні для розвитку у свиней звички смоктання рідкої складової їжі.
  • Соковита свіжа трава може викликати шлунковий розлад тому потрібно ввести обмеження, так як поросята можуть їсти її без зупинки. Це робиться відразу після відлучення від матері на невеликий період часу.
  • Щоб у поросят не розвинулася анемія, рекомендується вводити в раціон препарати, що містять залізо. Але потрібно бути дуже обережним з дозуванням. Найкраще вводити препарати железодекстрановие і железодекстріновие внутрішньом`язово.
  • Незайвим буде нагадати про те, що маленькі поросята дуже схильні до інфекцій, особливо шлунково-кишковим. Слід з усією серйозністю і ретельністю підходити до чистоти годівниці і свіжості їжі. Їду, яка швидко закисає (обрат, молоко) рекомендується давати невеликими порціями і не залишати в ємностях надовго.
  • Пиття не менш важливо, ніж годування поросят сосунов. Для більшої виживаності в воду додають рідкі поживні речовини: препарати калію, натрію, заліза, а також вітаміни. Вода в поїлках повинна весь час бути чистою, свіжою і теплою.
  • Через два місяці поросят можна перевести на самостійне вигодовування, що зовсім нескладно. Поросятки привчені їсти самостійно і цей період проходить легко. Їжа повинна містити коров`яче незбиране молоко, концентрати, коренеплоди.
  • Кількість годувань зменшують до п`яти разів на день. Не можна забувати про додавання різних вітамінних і мінеральних підгодівлі.


Тепер ви знаєте про те, чим годувати маленьких поросят, а також особливості при складанні раціону. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!