» » » Чим годувати бройлерів?

Чим годувати бройлерів?

Чим годувати бройлерів?

Бройлери - це не особлива порода курей, як помилково думають деякі початківці птахівники, а спеціально виведені гібриди, які погано несуться, але дуже швидко ростуть. Тому бройлерів розводять для того, щоб отримувати максимальну кількість ніжного і дієтичного м`яса при мінімальних витратах кормів. З огляду на ту обставину, що бройлерів відгодовують не більше вісімдесяти днів і за цей короткий час вони повинні встигнути набрати товарну вагу, питання якості корму для бройлерів виходить на перший план.

Як відгодовують бройлерів?



На птахофабриках бройлерів годують спеціально розробленими і виготовленими кормовими сумішами, до складу яких в певних пропорціях входять пшениця, ячмінь, горох, кукурудза, рибна і м`ясо-кісткове борошно, товчена яєчна шкаралупа або черепашки, а також необхідні вітаміни. На весь період відгодівлі на одного бройлера витрачають приблизно три-чотири кілограми комбікормів. У домашньому господарстві витрата кормів, як правило, буде дещо вищою - в середньому на одну птицю йде близько п`яти кілограмів корму. Розповімо про раціоні домашніх бройлерів більш докладно.

Чим годувати курчат бройлерів в домашніх умовах?

  • У перші п`ять днів життя маленьких курчат годують рубаними вареними яйцями, сиром, вологою мішанки з готового стартового комбікорму для курчат або сумішшю з дрібно подрібненого ячменю, вівса і пшениці, вареним пшоном. Найслабших пташенят, які відмовляються самостійно клювати корм, відкидають в окрему коробку і примусово годують з піпетки сумішшю яєчного жовтка і коров`ячого молока. У цей час курчат годують вісім разів на добу.
  • З п`ятого дня в корм для пташенят починають додавати терту моркву з розрахунку 5 грамів на добу на одного курчати. Крім морквини, в тій же кількості в корм додають і дрібно нарізані соковиті листя кульбаб, кропиви або люцерни. Поступово кількість зелені і моркви доводять до 20-30 грамів на добу. В цей же час пташенятам починають давати мінеральну підгодівлю: крейда, подрібнені черепашки або ж товчену яєчну шкаралупу, яку попередньо прожарюють в духовці - кількість такої підгодівлі має становити 2-3 грами в день. Також з п`ятиденного віку пташенятам дають вітаміни А і Е, такі необхідні їм для нормального розвитку, і риб`ячий жир - джерело вітаміну D, що оберігає курчат від рахіту.
  • Для того щоб підвищити харчову цінність раціону і збільшити в ньому кількість білків, замість води в поїлки для курчат наливають обрат, а сухий корм замішують на молоці або кислому молоці.
  • З другої декади бройлерів поступово переводять на шестиразове харчування і в їх корм починають додавати рибу і рибні відходи, соняшникову або соєву макуху і варену картоплю. В цей же час в раціон курчат вводять ще одну підгодівлю - 2 грами пекарських дріжджів в день для кожного пташеня.
  • Курчат бройлерів двадцятиденного віку годують чотири рази в день, але це не означає, що годівниці в решту часу повинні стояти порожніми. Основу раціону пташенят, як і попередні десять днів, становить суміш: 200 гр подрібненої пшениці, 100 гр подрібненого вівса, 400 кукурудзяної дерті і по 150 гр соняшникової макухи і подрібненого ячменю. Мішанку з цього комбікорму як і раніше краще замішувати на кислому молоці. Тепер бройлерам вже можна давати проварені харчові відходи, більше вареної картоплі, м`ясо-кісткове борошно і мелений горох.
  • Годувати пташенят бройлерів потрібно рясно, годівниці в пташнику завжди повинні бути сповнені. Якщо ви все робили правильно і курчата наїдалися досхочу, то до місячного віку вони повинні важити від 500 до 700 грам, і їх можна буде переводити на дорослий раціон.

Чим годувати бройлерів з місячного віку?

  • Коли вашим бройлерам виповниться місяць, частина ячменю і пшениці можна починати давати їм вже в цілому, а не в подрібненому вигляді, цільні зерна можна попередньо пророщувати.
  • Починаючи з місячного віку, курчат можна годувати готової фінішної сумішшю кормів. Якщо ж з якихось причин ви не маєте можливості її придбати, готуйте її самостійно. До складу такої суміші входять: пшениця - 25%, ячмінь - 10%, горох - 5%, соняшникова макуха - 20%, кукурудза - 20% і соя - 20%.
  • Крім того не забувайте давати бройлерам рибну муку, товчений крейда і черепашки, дріжджі і вітаміни, про які вже йшлося вище.
  • Крім зернової суміші, годуєте птицю зеленню (або трав`яний борошном), капустяним листям, кабачками, м`якоттю гарбуза, рибними і харчовими відходами.
  • Також важливо стежити за тим, щоб в поїлках в пташнику завжди була налита свіжа, чиста вода.


Про те, як потрібно доглядати за курчатами, розповідається в нашій статті Як виростити курчат.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!