» » » Склад комбікорму

Склад комбікорму

склад комбікорму

Комбікорм - складний продукт, який використовується для відгодівлі тварин в домашніх і фермерських господарствах. Працюють на території Росії спеціалізовані комбікормові заводи, що випускають комбікорми різні за складом і складності, призначені для курей і свиней, корів і кроликів, а також для іншої домашньої живності.

Комбікорм для свиней

В організмі свиней спостерігається висока напруженість фізіологічних процесів, оскільки ці тварини не тільки швидко плодяться, а й швидко ростуть при правильній організації годівлі, при правильно обраних кормах. Склад комбікорму залежить, для яких цілей тварина утримується в фермерському господарстві, який його вік, і наскільки інтенсивно воно повинно зростати. Але в будь-якому випадку, до складу свинячого комбікорму входять злакові культури, які, будучи основою для виготовлення продукту для тварини, забезпечують його організм поживними речовинами. Частково, злакові поповнюють організм тварин корисними для їх росту і розмноження мінералами і вітамінами, але все ж велика частина цих речовин додається до складу комбікорму у вигляді додаткових інгредієнтів.

Як правило, комбікормові заводи випускають кілька видів комбікормів для свиней - для поросят, для свиноматок, для свиней на забій. Кожен з цих комбікормів відрізняється за складом. Наприклад, для поросят до віку 42 днів дають комбікорм, в складі якого 73% припадає на ячмінь лущений (зернова культура), 13% - на борошно рибну і соєвий шрот (білки), 4% - мінерально-вітамінну групу (крейда і монокальцийфосфат, премікс ДКС-3 і сіль). Решта 10% - це молоко сухе та сухого знежиреного молока.

для забою

Склад комбікорму для свиней, які відгодовуються на забій, наступний: 81% пшениці, ячменю, тритикале, висівок пшенічних- 14,5% - білкова група-4,5% - мінерально-вітамінна група, що складається з монокальційфосфат і преміксу П КС-4 , порзіма і солі, крейди і лізину. Найголовніше, щоб склад комбікорму для свиней повністю відповідав усім фізіологічним можливостям споживання сухої речовини тваринам, забезпечував його енергією, але не в надлишку, а в суворій відповідності з потребою. Повнораціонні комбікорми насичена такою кількістю амінокислот, яке повністю задовольнить потребу організму тварини. Недолік амінокислот в комбікормі для свиней призводить до гальмування їх росту і розвитку, до виникнення захворювань.



Найчастіше, склад комбікорму для свиней містить ряд додаткових речовин, завдяки яким в організм тварини поступає достатня кількість протеїну і метіоніну + цистину, лізину. Для цього використовуються відходи від виробництва соняшникової та лляної олії. У преміксах для свинячого комбікорму містяться вітаміни і мінеральні солі, кількісний і якісний показник яких відповідає кожної фізіологічної групі тварин. Таке поєднання дозволяє отримувати високий приріст ваги у свиней, а також ефективно використовувати кожен кілограм комбікорму.

Комбікорм для кроликів

На даний момент, вітчизняною промисловістю недостатньо уваги приділяється повнораціонним комбікормів для кролів. У той же час, з кожним роком збільшується кількість кролівників, які прагнуть забезпечити своїх тварин повноцінним харчуванням. Як показує практика, якщо кролики повноцінно харчуються, то за добу приріст живої маси буде дорівнює 35 г при віці кроля від 60 до 100 днів. Якщо кролики харчуються гранульованими комбікормами, то вони повинні отримувати безперебійний доступ до чистої питної води. Для повновікових тварин недостатньо гранульованих комбікормів, тому їх годують сіном та соковитими кормами, в залежності від сезону. У гранульованих комбікормах, крім зернових культур, присутні вітаміни і мікроелементи.



Деякі промислові підприємства пропонують наступний склад комбікорму для кроликів: шрот соняшниковий і ячмень- пшениця і дріжджі кормовие- меліса і крейда кормовой- сіль кухонна і премікс висівки пшенічние- премікс П90-1 і монохлоргідрад лізину. Причому масовий склад ячменю не повинен перевищувати 45% - пшениці - не більше 25% - висівок пшеничних - 20% - шроту соняшникового - 15%.

Комбікорм для курей

Набутий комбікорм для курей є повністю збалансованим продуктом, в якому містяться всі необхідні для харчування птиці вітаміни і мікроелементи, а також інші біологічно активні речовини, завдяки яким кури благополучно розвиваються і починають нести яйця. Якщо мова йде про домашньому утриманні курей, то, як правило, цю птицю розводять, як для отримання м`яса, так і яєць. Тому кури-несучки повинні отримувати корми, що сприяють поліпшенню їх несучості. Збалансований комбікорм для курей дозволяє отримати більш велике яйце з міцною скорлупой- збільшити інтенсивність яйцекладкі- поліпшити смакові якості яєць, а також їх колір підвищити опірність організму птиці щодо всіх можливих специфічних хвороб, а також забезпечити птицю енергією, яка необхідна їй для нормального розвитку і існування .

Як правило, всі комбікорми для курей несучок діляться на три категорії: для курчат, молодняку і дорослих курей. Звичайно ж, для різних вікових груп потрібні різні склади комбікормів. Так, комбікорм для курчат курей-несучок містить пшеницю і рибну муку, фосфат і крейда кормової, сіль кухонну і премікс П1-2, 2 види макухи - соняшниковий і соєвий, а також кукурудзу. В комбікормі для молодняку курей міститься: двокамерний холодильник і соєва- кукурудза і ячмень- фосфат і пшеничні отрубі- рибне борошно і крейда кормовой- кухонна сіль і премікс П1-2. Для дорослих курей рекомендується використовувати комбікорм з наступними інгредієнтами: макуха соняшниковий та соєвий, черепашка кормова і кукуруза- фосфат і кухонна сіль-ячмінь і рибна борошно-премікс П1-2 і пшениця.

рецепти комбікормів

Знаючи інгредієнти, які потрібні для приготування комбікорму для певного виду тварин, власники приватних господарств з невеликою чисельністю тварин або птиці, можуть самостійно приготувати правильний і збалансований комбікорм. Дуже важливо, щоб при приготуванні їжі для тварин, зберігалися всі пропорції, які рекомендують рецепти комбікормів. Крім того, не забувайте, що комбікорми готуються відповідно до віку тварини. І корм для свиней не має ніякого відношення до курей, тобто, не можна давати свиням корм інших тварин і навпаки. Це може мати негативні наслідки для тварин.

Комбікорм для кроликів можна приготувати шляхом з`єднання 30% трав`яного борошна і 19% меленої пшениці або овса- 15% пшеничних висівок і 19% меленої кукурудзи або ячменя- 2% рибного борошна і 13% соняшникової жмиха- 1% гідролізних дріжджів і по 0,5 % кухонної солі, кісткового борошна.

Комбікорм для курей-несучок готується з 62,5% пшениці та 4% кісткової борошна-2,3% соняшникової олії і 2,5 дріжджів кормових- 0,070% соди харчової і 0,101% кухонної солі-1,95 трикальцию фосфату 7,50 % вапнякової борошна-17,5% шроту соняшникового та 0,118% L-ТРЕОНІНа- 0,301% L-лізину монохлоргідрату і 0,100% DL-метіоніну 98,5%, 0,06% холіну хлориду В4 і 1% преміксу П1-2.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!