» » » Як кури несуть яйця?

Як кури несуть яйця?

Як кури несуть яйця?

У птахів процес утворення яєць відбувається за системою, яка відпрацьовувалася природою протягом мільйонів років. Дикі птахи, які несуть мало яєць (тільки для продовження роду), практично не відчувають збоїв в механізмі яйцекладки. А у курей, яких людина перетворив вже в своєрідні фабрики з виробництва яєць, ця функція часто порушується. Адже породиста курка-несучка за рік може дати до 300 яєць. Як відбувається процес утворення яйця, як кури несуть яйця і які функціональні зміни відбуваються в організмі - цьому присвячена наша стаття.

Як утворюється яйце

Щоб зрозуміти, як курка несе яйця, трохи зупинимося на фізіології яйцекладки. В яєчнику цього птаха знаходиться безліч яйцеклітин, що знаходяться на різних стадіях розвитку. Кожна яйцеклітина розташовується у власній оболонці - фолікулі. Після чого жовток (дозріла яйцеклітина), вийшовши з фолікули, потрапляє в яйцепровід. Рух дозрілої яйцеклітини по статевих шляхах займає по часу більше 20 годин і починає обростати білком і іншими оболонками незалежно від того, відбувся процес запліднення чи ні.

Через 30-40 хвилин після того, як курка знесла яйце, вже наступна яйцеклітина потрапляє в яйцепровід. Це нормально. Але буває і так, що дві яйцеклітини надходять в статеві шляхи. Якщо між їх виходами був невеликий проміжок часу, тоді відбувається утворення яйця з двома жовтками. У тому випадку, якщо припізнилися вихід другого жовтка, тоді перше яйце вийде в шкаралупі, а інше - «голяка». Така ознака яйцекладки передається у спадок, але ніяк не відбивається на якості продукції.



Незапліднені яйця (без зародка) називаються дієтичними, тобто кури несуть яйця без півня. На цій фізіологічній особливості грунтується виробництво яєць на птахофабриках.

аномальні явища

Скільки років курка несе яйця? На птахофабриках курей для виробництва яєць використовують, як правило, не більше 2-х років. Справа в тому, що виробляючи більше 250 яєць за рік, організм несучки сильно зношується, і вона вже не в змозі підтримувати високу несучість. Високим ступенем інтенсивного використання можна пояснити і деякі аномалії.

  • Наприклад, звичайним явищем вважається, якщо молода курка найперші 10-20 яєць знесе малого розміру.
  • Іноді курка може знести крихітне яєчко, в якому міститься тільки білок. Такі яйця називаються жировими. Вони виходять випадково, коли невеликий згусток білка накопичується в яйцепровід і обволікається шкаралупою.
  • Кури несуть яйця без шкаралупи - що це означає? Коли птахи починають відкладати яйця в м`якій шкаралупі або навіть в шкірястої плівці, тоді варто говорити про те, що в кормі для таких курей спостерігається явний дефіцит фосфору і кальцію. Цей дефіцит деякий час покривається за рахунок мікроелементів кісткової тканини курей. Але якщо вчасно не вжити заходів, це може призвести до загибелі несучок.
  • В яєчнику процес утворення яєць регулюється гормонами. Якщо гормональний фон порушується, оболонка фолікула може розірватися занадто рано, тому в яйці можуть з`явитися криваві плями. Яйця з такими аномаліями можуть виникнути у курей при стресових ситуаціях і деяких вірусних захворюваннях. У таких випадках необхідно поліпшити раціон птиці і її зміст. Якщо це не дає ефекту, тоді слід звернутися до фахівця-ветеринара.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!