» » » Чим годувати корову?

Чим годувати корову?

Чим годувати корову?

Практично жодне сільське господарство не обходиться без корови, адже молоко, сир, сметана - все це незамінні продукти для нашого раціону.

Але чим годувати корову, щоб її молоко було по-справжньому живильним? Поговоримо про це докладніше.

Правильний корм - джерело здоров`я

Те, чим харчується корівка, впливає на якість її молока і м`яса. Добова норма дійної корови в літній період складає не менше 70 кг різного корму. Взимку корова на добу повинна з`їдати: 8 кілограмів сіна лугового, 4 кілограми ярої соломи, 5 кілограмів силосу з різнотрав`я, 4 кілограми картоплі, 3 кілограми кормових буряків, 2 кілограми червоної кормової моркви, 8 кілограмів харчових відходів, 0,5 хлібних залишків, 1 кілограм пшеничних висівок і 70 грамів солі.

Повноцінне годування дуже важливо для цієї тварини - в іншому випадку кількість молока буде невблаганно знижуватися. Особливо важливо вміст білка в раціоні, оскільки відсутність такого веде до зниження маси тіла тварини і погіршення якості молока.

Так як корова відноситься до сімейства жуйних, для неї важливі об`ємні корми. Це можуть бути грубі (сіно, солома, сінаж), соковиті і баштанні культури, а також трави, що ростуть на пасовищах. Не можна забувати і про вітаміни, які містяться в моркві, свіжій капусті, чебрецю, топінамбур. Кальцій, який так важливий для цієї тварини, можна отримати з крейди, фосфорокостной борошна і преципитата. Для корівки також необхідна буряк, оскільки вона є молокогонним продуктом і підвищує надої.



За кілька днів до отелення необхідно виключити концентровані корми, а також коренеплоди. Не можна давати коровам, які незабаром повинні отелитися, водянисті корми - жом, барду. При вживанні тваринами цієї їжі можуть бути проблеми з народженням телят і загальним самопочуттям корівки.

Особливості харчування корови

Як правило, харчування тваринного проходить в два-три прийоми. Добову норму ділять на кілька порцій і дають тварині. Бажано годувати корову по годинах - це покращує її травлення. Крім того, звикла до чіткого режиму корівка буде відчувати голод до певного часу і з`їдати свою порцію з великим апетитом.

Влітку коровам краще не давати концентровані корми, замінюючи їх зерновими злаками. Особливо корисною буде молода трава, багата вітамінами, яка росте на пасовищах. Перегодовування білками для корови небажаний, тому висівки і макухи краще поберегти до зими. У суворі зимові дні корова не зможе харчуватися свіжою травою, тому її можна годувати соломою. Подрібнений продукт бажано полити злегка підсоленій водою і дати корівку в зволоженому вигляді.

Прекрасним доповненням для раціону може стати полова. У зимовий період ці відходи зернових і бобових культур урізноманітнюють харчування тваринного, тому їх сміливо можна використовувати для годівлі великої рогатої худоби.

Якщо ваше тварина захворіла, вам допоможе наша стаття Як лікувати корову.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!