» » » Скільки молока дає корова?

Скільки молока дає корова?

Скільки молока дає корова?

Раніше всяке селянське господарство вважалося неповноцінним, якщо в ньому не було корови, адже корова в будинку - це молоко, сметана і сир на столі кожен день. Недарма селяни ласкаво величали своїх корів «годувальницями». Корів в російських селах рідко розводили на м`ясо, в основному їх тримали для отримання молока, і від його кількості в чому залежав добробут селянської родини. Не втратив своєї актуальності цей показник і в наші дні. Погодьтеся, що просто нерозумно містити корову, яка дає мало молока, адже витрати на її годування дуже великі. Скільки літрів молока дає хороша корова?

Від чого залежить величина удою

Кількість молока, яке дає корова, залежить від дуже багатьох чинників. На величину удою істотний вплив роблять:

  • порода корови і її спадковість;
  • вік і маса тварини;
  • тривалість періоду лактації;
  • умови утримання;
  • якість кормів і догляду;
  • сезон отелення;
  • дотримання правил доїння.

Від того, наскільки хороші умови утримання, догляд та годування, залежить також і те, скільки років буде доїтися корова.

Середня величина надоїв і рекордні надої

В принципі, хорошою вважається та корова, яка після п`ятого отелення дає не менше 17 літрів молока на добу, хоча єдиної норми в цьому питанні немає.

Середня величина добового надою молока, отриманого від однієї корови, може істотно відрізнятися. Так, якщо подивитися офіційні дані про надої молока по регіонах Росії за 2015 рік, то з`ясується, що самі удійності корови живуть на фермах в Ленінградській області, в середньому вони дають майже 22 літри молока на добу, а самі «скупі» в цьому плані корівки живуть в республіці Тува, їх середньодобовий надій не дотягує і до п`яти літрів.



Найбільшими удоями славляться корови голштинської породи, саме представницям цієї породи належать практично всі рекорди, і зокрема рекорд по найбільшому довічного удою. Чемпіонкою по цьому показнику є каліфорнійська корова голштинської породи, від якої за весь час доїння (а прожила вона на фермі майже 20 років) було отримано 211212 кг молока! Її господарі підрахували, що в середньому за всі ці роки їх корова давала 38 літрів молока на добу.
Довгий час, починаючи з 1981 року, безперечною рекордсменкою в плані надоїв була кубинська корова на ім`я Убре Бланка, що в перекладі з іспанської означає Біле Вим`я. У той рік вона дала майже 27, 7 тонни молока, причому молока екстра-класу, жирність якого досягала 3,8%! Убре Бланке належить і рекорд по добовому надоєм (так і не побитий до наших днів) - в один з днів 1981 роки від неї надоїли 111 літрів молока.

Нинішньої ж абсолютною рекордсменкою за річними надоями є корова Джуліана з США. Від цієї корови голштинської породи в 2004 році за період лактації надоїли 30805 кг молока.

А ось нашим чемпіонкам до світових рекордів ще рости і рости. Наш національний рекорд належить корові чорно-рябої породи на ім`я Росіянка, він становить 19106 кг молока за одну лактацію.

Про те, яке молоко найкраще, розповідається в нашій статті Яке молоко краще.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!