» » » Як вирощувати свиней?

Як вирощувати свиней?

Як вирощувати свиней?

З давніх-давен, свинарство вважається заняттям цікавим і досить прибутковим. Для отримання максимального доходу з даного виду діяльності, в обов`язковому порядку необхідно знати і розуміти правила розведення і вирощування цих тварин. Тому, в нашій статті, ми розповімо вам, як вирощувати свиней.

На даний момент, тема розвитку власного господарства є однією з найбільш перспективних і популярних підприємницьких думок, а тим більше, якщо у вас є все необхідне для вирощування тварин. Для цього всього лише потрібно будиночок в сільській місцевості, ну і, звичайно ж, максимум зусиль і запас терпіння. Також ви не повинні боятися покопатися в землі або бруду.

Отже, представляємо вашій увазі основні плюси такої справи, як розведення свиней в домашніх умовах.

плюси свинарства

  • Матушка природа, обдарувала свиней унікальними фізіологічними властивостями. У всьому світі немає більше такої тварини, яке могло б позмагатися зі свинею в продуктивності. Свиня є рекордсменом за кількістю і швидкості нарощуваною маси. Народилася, тільки що порося, має вагу близько кілограма. Через (всього) тиждень його вага становить вже 2 кг., А через кілька місяців вага досягне вже близько 30 кг. Однорічна свинка важить вже 150 кілограм. Жодне сільськогосподарське тварина не зможе похвалитися таким приростом.
  • Також свині відрізняються і хорошою швидкість розмноження. Звичайно до кроликів в цьому плані їм далеко, але все одно їх плодючість вражає. Свиноматка в задовільних для неї умовах зможе принести потомство два рази в рік, а в деяких випадках і три. Притому що кожен опорос, тобто пологи свині, зможуть принести вам від 12 до 14 поросят. Трохи розбираючись в арифметиці можна підрахувати, що за рік, свиня принесе вам близько 30 поросят, кожен з яких через рік перетвориться на 150 кг чистої ваги, в середньому це 4 тонни м`яса в рік. А якщо у вас не одна свиноматка, а кілька?
  • Наступна перевага. Організм свині, з максимальною продуктивністю може засвоювати одержувану їжу. Тобто для набору 1 кілограма ваги, свині потрібно менше корму, ніж будь-яким іншим домашнім тваринам.
  • Також варто відзначити і популярність свинини серед наших людей. Жоден вид м`яса не користується таким попитом.


Тепер перейдемо власне до правил створення домашньої свиноферми.

Як розводити свиней

  • Приміщення, де буде міститися свиня, має бути сухим і теплим. Крім цього, приміщення має бути добре захищене від протягів і холодного вітру, особливо в зимову пору. Але також, приміщення повинно нормально вентилюватися і в ньому повинен бути постійно свіже і чисте повітря.
  • Щоб забезпечити сухість, перед будівництвом приміщення закладають фундамент. Висота фундаменту повинна складати близько 70 см. Над рівнем землі. Також необхідно правильно підібрати ділянку. Глибина залягання підземних вод повинна бути не менше метра від поверхні, а краще близько 2 метрів. У зворотному ж випадку в приміщенні буде занадто вологе повітря, що дуже негативно позначиться на вашому бізнесі.
  • Стіни приміщення повинні бути збудовані з цегли, шлакоблоку або саману. Також можна застосовувати і дерево, але це небажано. Товщина стін безпосередньо залежить від матеріалу, з якого вони побудовані. Якщо це дерево, цілком вистачить і 20 см. А стіна з цегли повинна бути півметра в товщину. Зсередини стіни покривають штукатуркою, а потім побілкою. Це зробить їх більш теплими і захистить від інфекцій. Стеля, як правило, виготовляють з дощок або з бетонних плит. Знизу стелю білять, а зверху на нього насипають шар тирси завтовшки 20 см. Потім на тирсу сиплять пятисантиметровий шар піску. Таким чином, виходить дешевший утеплювач. Ну а зверху, звичайно ж, стелять дах, після чого покривають її шифером, черепицею або профнастилом. Пол найчастіше роблять бетонним. Ну а головне щоб він був не слизькою і з легкістю очищався. Також в підлозі не повинно бути тріщин, де могли б накопичуватися продукти життєдіяльності тварин і потім гнити.

Як вибрати порося на м`ясо

У нашій країні розводять приблизно 30 різновидів цих тварин. Всього існує три умовні групи свиней, за критеріями яких і проводять відбір, це:

  • Сально-м`ясні породи.
  • М`ясо-сальні породи.
  • Беконні породи.


Більшою мірою, ця класифікація дозволить вам визначитися з вибором тварини для відгодівлі. Оскільки нам підійдуть свинки тільки для вирощування м`яса, зупинимося на останніх двох різновидах.

  • До другої групи належать свині білої породи, і інших порід, виведених за її безпосередньої участі (сибірська північна, українська степова і литовська біла). Всі тварини цих порід білої масті, досить великі, з добре розвиненою м`язовою системою, і слабо розвиненою жировою.
  • До третьої групи відноситься порода Ландрас або естонська беконна. Вони добре поширені в нашій країні. Дані свині теж білі, але відрізняються великою довгою їх вух, довгим тулубом і розвиненими окостами. У тушах цих свиней також високий вихід м`яса і низький сала.
  • Найчастіше вирощують як раз м`ясні породи свинок. Вони придатні як для м`ясного, так і для беконного годування. Дорослі кнури іноді важать близько 350 кг., А свиноматки приблизно по 250 кг. Свині даних порід досить багатоплідні.

Умови розведення свиней

Коли ви визначилися з породою, необхідно задуматися про годування тварин. Поросят годують приблизно 4-5 разів на день. Порції повинні бути не дуже великі, в будь-якому випадку вони повинні містити молоко, підстилку потрібно міняти досить часто. Поросята завжди повинні бути сухими і чистими. Оптимальний вік для того, щоб забрати поросят від свиноматки, це 2 місяці. Молодняк, який найбільше перебував під свиноматкою, є життєздатним і міцнішим. Хряков, які будуть призначені на м`ясної відгодівлю, потрібно відразу ж холостити. Також варто врахувати, що поросятам в тримісячному віці роблять щеплення від інфекційних захворювань. Для цієї мети потрібно запросити спеціалізованого ветеринара.

Як виростити порося здоровим

  • Щоб свинки були здоровими, в їх корм необхідно підсипати добавки: вітамінні й мінеральні комплекси, м`ясо-кісткове борошно, риб`ячий жир і рибну муку.
  • У суху погоду поросят необхідно вигулювати. Для цього споруджуєте окремий від дорослих особин ділянку. Більш дорослих поросят переводять вже на триразове харчування.
  • Корми повинні складатися з концентратів, а кількість молока поступово зменшують. Влітку поросятам потрібно давати свіжу траву, а взимку сухе сіно. Також в корм додають коренеплоди і кухонні відходи. Продовжують додавати м`ясо-кісткове борошно і риб`ячий жир.

За умови гарного годування, молодняк зможе досягти 120 кг. за 6 місяців. Зміст надалі недоцільно, так як збільшуються витрати на продукцію для утримання. Свині йдуть на забій. Залишаються тільки найсильніші для отримання потомства.

Розведення свиней як бізнес, справа прибуткова. Нагадаю ще раз, головне мати терпіння і володіти викладеними нами знаннями.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!