» » » Як розводити рибу?

Як розводити рибу?

Як розводити рибу?

У наш нелегкий для життя час, вирощування риби в домашніх умовах стає вельми популярним. На практиці видно, що найбільш невибагливими для розведення рибами є карась і лин. Ось тільки погано те, що вони дуже повільно ростуть. Давайте розберемо в цій статті, розведення риби в домашніх умовах.

Деякі люди, які мають дачну ділянку, або проживають в селі, мають можливість розводити рибу як для своїх власних потреб, так і на продаж. Цей бізнес не принесе колосального прибутку, але стабільний дохід, має не менш важливе значення.

Як розвести рибу

Процес розведення рибного господарства непросте і вимагає дотримання багатьох нюансів. Розглянемо їх в нашій статті. Отже, для того щоб розводити рибу потрібно всього лише подолати три перешкоди:

  • Вільна площа. Можна навіть невелику.
  • Басейн або ємність для риби. Луше якщо вона буде велика. Оскільки в період ікрометання це зіграє важливу роль в виживання особин.
  • Наявність мальків певної породи риб, яких можна розводити в домашніх умовах.


Якщо ви не знаєте, яку рибу розводити, то можна використовувати свіжовиловлену рибу з будь-якої річки або озера. Слід знати, що при процесі переселення риби з одного середовища в іншу, важливо дотримуватися температурного режиму. В іншому випадку, навіть незначна різниця в два або три градуси може привести вас до втрати риби.



Витрати вас чекають не великі. І безумовно, душу зігріває той факт, що вони дуже скоро окупляться. Для цього у вас піде приблизно два сезони. Адже в теплі місяці кожна особина має здатність нагуляти приблизно один кілограм приросту, а так само дати приплід.

Слід зауважити, що перед тим як приступити до вирощування риби в домашніх умовах, потрібно грунтовно вивчити всі індивідуальні особливості того виду, який ви хочете, надалі вирощувати. Особливу увагу слід приділити захворювань, якими може захворіти даний вид риби.

Як розводити рибу в ставку

Вирощування риби в ставку має багато різних нюансів.

  • Візьмемо, наприклад, лин. Отже, лин-це дуже боягузлива риба. Тому, всім, хто задумав, займатися її вирощуванням, потрібно знати, що, в першу чергу, необхідно буде обладнати для неї укриття з водних, густих заростей і каменів. Якщо всі умови для життєдіяльності будуть дотримані, то лин може досягати у своїй вазі 200 грам на 3 рік своє життя.
  • Якщо ж ви вважаєте, що лин зростає дуже повільно, то можна звернути свою увагу на рибу сазан. Ось тільки практика показує, що краще за все розлучається в домашніх умовах короп або карась. Ось, ця риба досягає на третьому році свого життя близько півтора кілограмів. А ось що стосується догляду, то ці риби дуже невибагливі і чудово пристосовані до життя в слабо проточних або НЕ проточних водоймах. Короп харчується як тваринами, так і рослинними кормами, і дуже добре переносить зиму. Рибі можна запропонувати, як ласощі личинки комах, дощових черв`яків, запарене зерно злаків і бобових, комбікорм, використовуваний для годування свиней або курей. Годувати рибу в ставку найкраще в один і той самий час два рази на добу. Слід зауважити, що значно швидше зростатиме короп, в ставку, де вода добре прогрівається.
  • Майте на увазі, розводити рибу в ставках є сенс тільки тоді, коли ви маєте в своєму розпорядженні надійні і потужні зимувальні пристрою. Якщо ж таких немає, то доречніше буде займатися не вирощуванням риби, а дорощуванням. Це означає, що рибу треба буде містити літній або весняний час року.
  • Якщо у вашому розпорядженні є якась частина добре очищеного і неодмінно огородженого дренажного каналу, то добре, ну, а якщо ні, то ви можете викопати ставок. Його розміри можуть бути різні. Наприклад, 4х6 метрів, а глибиною до півтора метрів. Це забезпечить прогрівання води до двадцяти шести градусів. Ваш домашній ставок буде цілком пригожий для кількох десятків карасів, вага яких коливається до трьохсот грам.

важливі нюанси

  • Чим нижче буде температура води в ставку, тим менше буде їсти ваша риба. І навпаки.
  • Якщо саморобний ставок маленького розміру, то вельми стати в нагоді столик-піддон, зроблений з оцинкованого заліза, з бортиками. Ви будете його опускати в воду і піднімати з води. Таким чином, ви зможете бачити, з якою інтенсивністю їдять ваші вихованці.
  • Врахуйте, якщо в жарку пору року рівень води значно впав, то необхідно зменшувати і кількість населення. Якщо короп піднімається на поверхню води і хапає ротом повітря, то це прямий показник того, що кисню рибі не вистачає.
  • Якщо ви розводите коропа в маленькому ставку, то виловлювати свою рибу вам належить восени. Як бачите розводити рибу в домашніх умовах цілком реально. Починати займатися цим чудовим справою найкраще навесні. Завзяті рибалки, і цим дуже важко прожити без рибалки, зможуть порибалити в своєму власному ставку вже в серпні, і зловити собі на вечерю кілька, вирощених в домашніх умовах, рибин.
  • Самий хороший тепловий режим для коропа - це від двадцяти, до двадцяти восьми градусів. Якщо забезпечити рибі хороше годування, то приріст за добу складатиме до семи грам.
  • Для того щоб продуктивність набору ваги збільшилася, застосовують правильна годівля і ущільнені посадки. Слід знати, що при п`ятикратної посадці використовують спеціальні гранули або тісто. Якщо щільність нормальна, то коропа не годують. Вигодовування є як штучне, так і натуральне.

Тепер ви знаєте все про те, як розводити рибу в домашніх умовах. Тут є дуже важливий момент. Ваш успіх, багато в чому буде залежати не тільки від вас, але і від природи. Оскільки необхідні певні погодні умови, які повинні бути постійними. Бажаємо вам удачі в цьому цікавому і не довіряйте пропозиціям з підозріло!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!