» » » Як розвести коропів?

Як розвести коропів?

Як розвести коропів?

Короп це підвид, або навіть правильніше буде сказати, культурна форма річкового сазана. Короп - риба довгожитель, при сприятливих умовах він живе майже п`ятдесят років і досягає близько сорока кілограмів ваги.

Про коропах

Короп дуже невибагливий і практично всеїдний. Він добре відчуває себе в маленьких тихих річечка, невеликих водоймах зі стоячою водою. Невеликі, мілководні, добре прогріваються сонцем озера, ставки і ставки зі злегка замуленим дном - ось улюблені місця його проживання. Улюблена їжа коропа - дрібні рачки, личинки бабок, мотиль і насіння різних водних рослин. Із задоволенням короп поїдає і рослинну їжу, особливо небайдужий він до молодих паростків очерету. Карпи «пасуться» в очеретяних заводях на зорі і, якщо прислухатися, сидячи вранці на березі озера, то іноді можна виразно почути їх задоволене плямкання.

Короп - риба дуже витривала. Він може довго перебувати в холодній, мало насиченої киснем воді. Взимку, коли поверхня водойми скута товстим шаром льоду, короп залягає на дно і впадає в зимову сплячку. Незважаючи на таку його невимогливість до умов проживання, розведення коропа в ставку справа не така вже й проста, як може здатися на перший погляд.

Розведення коропів



Якщо ви збираєтеся зайнятися розведенням риби в комерційних цілях, не варто сподіватися на миттєвий успіх. Перш ніж ви отримаєте першу прибуток вам потрібно багато чого довідатися і дуже багато чому навчитися. Професійне розведення коропових вимагає спеціальних знань, визначених грошових вкладень, наявності матеріальної і кормової бази, а також ринку збуту готової продукції. Все це, як ви розумієте, тема не однієї статті, а кількох спеціальних книг з рибництва та основам ведення бізнесу.

Нам же хотілося б розповісти про те, як розвести коропів на присадибній або дачній ділянці для власного задоволення. Якщо вам просто приємно проводити час біля водойми, спостерігаючи за плещуться коропами, якщо вам цікавий сам процес їх розведення, а свіжа рибка на вечерю не самоціль, а приємний бонус від вашого хобі, то всі наші поради обов`язково вам знадобляться.

Як розвести коропів: правила

підготовка водойми



 Для розведення коропів вам, природно, буде потрібно водойму. Дуже добре, якщо він у вас вже є. Це може бути старий пожежний ставок, маленьке водоймище для збору води, призначеної для поливу, загата на протікає поруч річечці або спеціально викопаний декоративний ставок, якими останнім часом стало модно прикрашати садибні ділянки. Якщо ж нічого подібного у вас немає, не біда - при бажанні ви можете викопати собі власний домашній ставок. Водойма повинен вийти площею не менше 25 квадратних метрів і близько двох метрів глибиною. Занадто глибоким робити його не варто з тієї простої причини, що вода у дна буде погано прогріватися, а коропи люблять тепло. Після того, як ставок буде викопано, заповніть його водою - річковий, грунтової або джерельною. У Свіжовикопані ставок коропів заселяти ні в якому разі не можна. Зачекайте, поки в ньому розвинеться необхідна природна мікрофлора. Для прискорення процесу вилийте в ставок кілька відер Стоялов води і киньте пару пучків річковий трави і водоростей. Вода в ставку так же повинна ще і прогрітися на сонці до температури 22 ° - 24 ° С.

зариблення ставка

Тепер, коли вами створені всі необхідні умови розведення коропа в домашньому ставку, можна починати його заселяти. Найкраще починати цю справу навесні, як тільки потеплішає вода в ставку. Постарайтеся придбати в спеціалізованому Рибницькі господарстві однорічних коропів з розрахунку - пара особин на один квадратний метр площі вашого ставка. Розведення коропа в домашніх умовах передбачає його вилов до кінця осені і початку льодоставу, так як залишати рибу на зимівлю в такому маленькому ставку вкрай ризиковано, вона може замерзнути або загинути від нестачі кисню. Тому ризикувати і намагатися виокремити малька коропа початківцю рибовод явно не варто, адже ви повинні будете забезпечити своїм однорічним коропам умови для зимівлі, що досить складно зробити на присадибній ділянці. Якщо на дворі вже давно літо, ваш ставок тільки готовий і вам не терпиться скоріше його випробувати в справі, купіть кілька невеликих живих коропів і випустіть їх у свій ставок - нехай поплавають до осені, а ви заодно навчитеся їх правильно годувати. Тільки обов`язково, перед тим як випускати коропів в ставок, поступово зрівняйте температуру води в ємності з рибою з температурою води у вашому водоймищі, інакше коропи можуть загинути від теплового шоку.

годування коропів

Можна звичайно заселити коропів у водойму і чекати коли вони нагуляють вага на вільних хлібах, але треба вас попередити, що досягти вражаючих результатів в цьому випадку вам навряд чи вдасться. Карпов обов`язково треба годувати два рази на добу в спеціально відведеному для цього місці. Багато корму давати не слід, чи не з`їдений вчасно корм забруднює ставок, загниває, і, тим самим, значно погіршує склад і якість води у водоймі. Для коропів цілком достатньо отримувати в добу корму в кількості 3% від їх власної ваги. Годувати коропів краще зі спеціального лотка з високими бортиками, який ви будете опускати в воду в певному місці, а не кидати корм на дно ставка. Є короп готовий практично всі, як домашній порося. Якщо у вас немає спеціального риб`ячого корму, його можна успішно замінити комбікормом для курей чи свиней. Корм треба тільки попередньо замісити у вигляді крутого тіста і короп буде вживати цю суміш з великим задоволенням. Любить короп і дощових черв`яків і личинок комах, їсть запарене зерно, розмочений горох і квасоля. Короп в стані добре запам`ятовувати час і місце годування. Спробуйте перед роздачею годування дзвонити у дзвоник, і незабаром риба буде припливати на ваш поклик.

Таким чином, як ви вже змогли переконатися, розведення коропів в невеликих ставках цілком можливо і під силу навіть початківцям рибоводам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!