» » Що їдять раки?

Що їдять раки?

Що їдять раки?

Раки вважаються делікатесом, їх люблять їсти багато. А ви замислювалися, що їдять раки? З якого, скажімо так, «сировини» виходить таке чарівне страву?

Виявляється, переконання, що раки їдять тухле м`ясо, падло, в більшій мірі міф. Вони, звичайно, не гребують тваринною їжею. А так як швидкість пересування раку мала, то зловити живу їжу вони просто можуть в дуже рідкісних випадках. Так що їм доводиться задовольнятися тим, що вже не плаває і не повзає. Але такої їжі в їх раціоні всього 10%! Решта 90 - це рослинна їжа.

Раціон річкових раків

Тепер розглянемо, що їдять річкові раки. В їх раціонах багато рослинної їжі. Це водорості, прибережна трава, опале листя з дерев. Це різноманітні латаття, кубушки, осока, хвощ, елодея, і багато інших трави - водні і затоплені водою рослини суші. Особливо ними улюблена кропива. За один прийом їжі самець з`їдає набагато менше самки, зате є він 1-2 рази на день, а самка 1 раз в 2-3 дня. Перед зимівлею або розмноженням раки їдять набагато активніше, ніж в інший час. М`ясна їжа, що їдять раки, так само різноманітна, хоч і менша за обсягом. Раки їдять молюсків, черв`яків, комах, личинок, пуголовків. Дуже охоче їдять мертву їжу, трохи розклалася, вони її відчувають на великій відстані і знаходять її досить швидко. Але якщо їжа розкладається вже довго, то до такої їжі раки байдужі. Попросту кажучи, трупи повинні бути свіжими! Іноді раки можуть навіть зловити живу їжу, показуючи чудеса мисливського майстерності і блискавичну реакцію. Люблять вони безхребетних - коловерток, дафнії, циклопів.

Раціон раків в штучній водоймі



У ставку завжди багато рослинності, фітоплангтона, зооплангтона, дрібних безхребетних, тому проблем з годуванням раків штучному середовищі не виникає. Для того, що ця поживна база плодилась і розмножувалася, додають в ставок мінеральні добрива та органіку. Звичайно ж це не те, що їдять раки. Їм для харчування в ставок кидають зіпсоване м`ясо, рибу, залишки і обрізки овочів, хлібобулочних виробів, розмочене зерно, макуха, і багато іншого. У ставках, як і в садках, треба стежити, щоб вся ця їжа з`їдає в один прийом. Якщо вона буде залишатися, то станеться замор раків, вода помутніє і настане кисневе голодування.

Раціон раків в акваріумі

Якщо вам важко відразу зорієнтуватися в питанні, чим харчуються раки, то майте на увазі, що в продажу є спеціалізовані корми для раків і крабів. Але якщо такі вам недоступні, то раків годують травою, особливо вони люблять кропиву. Так само садять для них різні водорості, які вони із задоволенням поїдають. Треба стежити, щоб водорості завжди були в акваріумі, при необхідності підсаджувати. Так само в невеликій кількості треба пропонувати їм шматочки зіпсованого м`яса, курки, а так само сушений тваринний корм. Обов`язково стежте, щоб корм не накопичувався в акваріумі, що не розкладався і не гнив. Шматочки не повинні перебувати там більше 2 днів. Для того, щоб раки добре харчувалися, які не страждаючи відсутністю апетиту, треба підтримувати температуру в акваріумі більше 15 градусів. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!