» » » Де зимують раки?

Де зимують раки?

Де зимують раки?

Задум ви коли-небудь про значення фразеологізму "Я тобі покажу, де раки зимують!" Ця фраза має явно негативний підтекст. Що такого особливого в їх зимівлі, що призвело до виникнення цього устоічівость вираження?

Де зимують раки?

Навколишнє середовище раків - чиста, прісна проточна вода (річки, ставки). Живуть вони в нірках, які риють на Грубін близько 3 метри. Вилазять раки з притулку, щоб добути рослинну їжу, а іноді і жучків. Зимують вони там же, де і живуть постійно. Знайти місце їх зимівлі досить складно: вони намагаються піти на глибину, де вода не перетворитися в лід навіть у сильний мороз. Вони забираються під корчі або риють нірки, де і проводять в дрімоті більшу частину доби. Всі життєві процеси тварин сповільнюються. Лише коли крізь товщу воду пробивається сонячне світло, раки можуть залишити на 2 -3 години місце сплячки в пошуках їжі. Вони не відходять далеко від норки - пощіплют водоростей, якщо пощастить, зловлять черв`яка, і назад. Цей малорухливий спосіб життя характерний лише для раків самців. Особи жіночої статі навпаки, дуже зайняті в зимовий період - адже в жовтні вони відкладають на своє черевце близько 200 ікринок. Рачачі самки виношують потомство приблизно вісім місяців. Майбутніх рачків треба вигулювати, щоб вони отримували достатню кількість кисню, стежити за чистотою ікринок. Ці турботи закончаться лише на початку літа, коли на світ з`явитися потомство.

Я покажу тобі, де раки зимують!

Часто наші недоброзичливці обіцяють показати, де раки зимують. І ми розуміємо, що нічого хорошого чекати не доводиться. Звідки ж відбувається даний фразеологізм? Ми визначили, що місце рачьей зимівлі перебувати під водою на великій глибині. На Русі багато поміщики любили взимку поїсти раків. Вони просилалі непокірного або провінівщегося селянина шукати раків з крижаній воді. Бідоласі доводилося провести як мінімум по пояс, а то і по горло в воді досить тривалої час, перш ніж він знайде свою здобич. Природно, після такого лову селянин міг серйозно захворіти або навіть померти. Тому вираз "показати, де раки зимують" несе в собі загрозу. Існує ще більш жорстока версія походження цієї ідіоми. Вважається, що в епоху середньовіччя на Русі застосовували такий вид страти для злочинців як упопленіе в холодній воді. Винних скидали в ополонку в крижану воду, туди, де раки зимують. Тобто, в даному випадку, вираз "показати, де раки зимують" мало значення - втопити. Тому, остерігайтеся людини, який застосовує цей фразеологізм по відношенню до вас.

Де раки зимують. Віталій Біанкі.



Є у обороту "де раки зимують" значення літературне. А саме це однойменна казка Віталія Біанкі, відомого дитячого письменника (1894-1959). У своїх книгах Біанкі описував красу природи і тваринний світ. Герої його творів - ведмідь, мангуст, мураха, білка - і багато другік пернаті і волохаті мешканці лісів і полів. Вони незмінно викликають у читача симпатію. З казкою Віталія Біанкі "Де раки зимують" ви можете познайомитися за наступним посиланням: Віталій Біанкі "Де раки зимують".

У казці розповідається про пригоди одного раку, як він зміг уникнути смерті в каструлі з окропом і дістатися до повноводної ріки, де зміг вирити собі нірку, і преждать зиму. Біанкі описує процеси, що відбуваються в тваринному світі: зимівля, линька. Це допомагає дітям краще пізнати і полюбити рідну природу.

Тепер ви точно знаєте, де проводять зиму ці членистоногі тварини. І сподіваємося, ви не захочете нікому показати, де раки зимують!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!