» » » Що робить жаба?

Що робить жаба?

Що робить жаба?

Жаби і їх найближчі родички жаби - істоти земноводні, а це означає, що частину свого життя вони проводять на суші, а частину в воді. Жаби були першими хребетними тваринами, які здобули лапи і вийшли на сушу, сталося це приблизно 300 млн років тому. З тих пір жаби успішно поширилися по всій земній кулі і в наш час не живуть хіба що в Антарктиді.

На європейській території нашої країни найбільш часто зустрічаються трав`яні жаби - маленькі плямисті створення, чия вага в середньому становить 22 г, а довжина тіла не перевищує 10 см. У природі такі жаби живуть зазвичай не більше п`яти років.

Що робить жаба в теплу пору року

Дорослі жаби їжу собі знаходять на суші, їдять вони в основному жуків і комах загону двокрилих. Пуголовки ж годуються в воді, там вони ловлять личинок комах.
З приходом весни (в кінці квітня) жаби пробуджуються від сплячки. Через 3-5 днів після пробудження у них починається ікрометання. Ікру вони вважають за краще відкладати в тихих і дрібних, добре прогріваються водоймах. Самці приходять на такі місця першими, там вони співають свої шлюбні пісні і закликають самок. Відклавши ікру, трав`яні жаби не затримуються біля водойм з ікринками, а розійдуться по окрузі в пошуках кращих місць для літнього проживання.

Влітку трав`яні жаби особливо активні в темний час доби (виняток становлять лише дуже холодні ночі). Період найбільшої активності у жаб починається о 11 годині вечора, досягає максимуму до першої години ночі і опускається до мінімуму до полудня. Влітку жаби ведуть відокремлений спосіб життя, часом вони віддаляються від водойм на досить значні відстані, спекотні літні дні жаби коротають в тіні кущів, в густій траві, під каменями або під корінням дерев. Там вони сидять, всім тільцем притулившись до вологої холодної землі, і перебувають в легкому заціпенінні, а з настанням сутінків оживають і виходять на полювання.

Що робить жаба взимку



Восени, коли нічна температура опускається до нульової позначки, а вранці на траві з`являється іній, жаби починають готуватися до зими. Вони збираються в групки і перекочовують ближче до місць майбутніх зимівель - на зарослі очеретом і осокою береги річок, боліт або озер.

Найчастіше в одному місці зимують близько трьох десятків жаб, причому разом зимують жаби незалежно від їх віку та статі.

Коли температура води падає нижче 6 ° С, жаби занурюються на дно водойм. Для зимівлі вони вибирають не промерзає або незамерзаючі водойми, замовити воліють під навислими берегами, камінням, в заростях водної рослинності або в густому донному мулі. Там вони і проводять всю зиму. Під час зимової сірники жаба сидить на дні, підібгавши під себе задні ноги, а передніми лапами прикриває голову. Весь цей час вона дихає шкірою. В середньому, зимова сплячка у трав`яних жаб триває п`ять місяців.

Бажаєте знати про жаб ще більше - прочитайте нашу статтю Як стрибає жаба.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!