» » » Де водяться раки?

Де водяться раки?

Де водяться раки?

Прісноводні раки - дуже древні мешканці Землі, які з`явилися ще в Юрському періоді. У наші дні вони розселені по всій планеті і зустрічаються у багатьох прісних водоймах. Навколишнє середовище раків в значній мірі впливає на швидкість їхнього зростання і розмноження.

Багато хто думає, що раки невибагливі в навколишньому середовищу, проте це зовсім не так! Раки не можуть розмножуватися в солоній воді, тому вода, в якій вони селяться, повинна бути прісною. У теплу пору року для нормального життя раків потрібна вода з вмістом в ній 5 мг / л кисню. Немає особливої різниці в тому, яка буде вода - темний чи світлий, головне, щоб зміст кислотності не було занадто великим, а ось дефіцит вапна призводить до уповільнення розвитку раків. До забруднення води раки дуже чутливі, проте за сприятливих умов вони можуть жити практично в будь-якому прісному водоймі з проточною водою, будь то річка, озеро чи навіть струмок.

Де живуть раки?

Раки селяться на твердому дні водойми, де немає мулу. Головною умовою є можливість знайти притулок або викопати собі нору, тому важко зустріти раків на мулистому дні або у піщаних берегів. Знайти місця, де водяться раки, можна у обривистих берегів і в прибережних ямах, де вони риють свої нори.



Глибина місць, в яких мешкають раки, знаходиться в межах від половини до трьох метрів. Великі сильні самці захоплюють кращі місця, а слабким самців і самок дістаються менш підходящі. Молодняк збирається переважно на мілководді, ховаючись під камінням, суками і листям.

Раки-відлюдники

Раки є відлюдниками і убезпечують себе навіть від своїх родичів, проводячи весь світлий час доби в своїх норах, закривши вхід клешнями. Примітно, що виходи з нір часто бувають заховані під камінням або корінням дерев. Нори досить тісні, по діаметру рідко перевищує розміри самого раку, це суттєво полегшує їм завдання, щоб організувати захист від можливого нападу. Рак надійно чіпляється за стінки нори, і це істотно ускладнює шлях ворогові, який зібрався його витягнути.

Прийнято вважати, що раки ведуть осілий спосіб життя і не йдуть далеко від свого житла, однак спостереження вчених свідчать про протилежне. Раков, виловлених і помічених в одній частині водойми, через тиждень виявляли в інший, яка знаходиться на відстані від «дому» раку більш ніж на сто метрів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!