» » » Як зимують дерева?

Як зимують дерева?

Як зимують дерева?

Рослини зимують в різних умовах. Деревам доводиться важче за всіх, адже їх надземна частина знаходиться над снігом і не захищена від морозів. Так, як же пристосувалися рослини до несприятливих умов, як зимують дерева хвойних і листяних порід?

Найважче в цю пору року доводиться сосен і смерек, адже хвойні дерева взимку часто відчувають на собі тиск налиплого снігу. Під його вагою вони нахиляються, ламаються і падають на землю. Мороз, якщо він не надто суворий, для дерев не так небезпечний, як висихання, так як рух вологи взимку відсутній практично повністю і заповнити її втрату неможливо. Тому від втрати вологи на стовбурах, гілках і хвої є водонепроникний шар - кутикула, що має в своєму складі кутин, не пропускає воду. По всій поверхні хвої розташовані мікроскопічні клапани-продихи, які взимку щільно закриті, і вода через них випаруватися вже не зможе.

Листяні дерева взимку захищаються від морозів і втрати вологи трохи іншим способом. Їх стовбури, гілки і гілочки покриваються захисним шаром, який нагадує порожні ящики з товстими стінками. Ці клітини мертві і позбавлені внутрішнього вмісту, а вода крізь їх стінки не може проникати всередину. Клітинна оболонка опробковілими і просочилася суберином (особливе жироподібна речовина). Самі клітини склеюються в окремі групи таким чином, що між ними зникають проміжки. Тільки при таких умовах, захисний покрив зможе ефективно виконувати свої функції.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!