Як вирощують дерева?

Як вирощують дерева?

Росія - країна лісиста. На її території зосереджена майже четверта частина всіх лісів нашої планети. Здавалося б, число зростаючих в них дерев настільки велике, що немає ніякої необхідності в їх штучному вирощуванні. Однак це не зовсім вірно. Інтенсивна вирубка, лісові пожежі, розширення за рахунок лісу площі орних земель призвели до того, що кількість лісів почало неухильно зменшуватися з року в рік. Дикий природний ліс - це складна екосистема, здатна нескінченно довго самовідтворюватися. В такому лісі місце віджилих вже свій термін або загиблих від вогню дерев досить швидко займає молода поросль. Але ці закони природи через вплив зовнішніх факторів іноді не спрацьовують, і природне зменшення старих дерев не встигає компенсуватися зростанням нових. У таких випадках лісі потрібна допомога людини. Вирощування молодих дерев на місці зрубаних або загиблих називають лісовідновленням. Іноді люди садять лісу на тих місцях, де раніше їх ніколи не було. Вирощування таких нових лісів називається лісорозведення.

Як вирощують дерева в лісових розсадниках

У дикому лісі кожне дерево все своє життя зростає на одному місці - там, де проросло насіння. Ось тільки далеко не кожному насінню вдається прорости в природних умовах, а ті, яким все ж пощастило, не завжди доживають до наступного року. Багато паростки загинуть від посухи, морозів або хвороб. В результаті з тисяч насіння, що впали восени на землю, можуть вирости лише кілька дерев, якщо не одне. Тому для того щоб мінімізувати втрати посівного матеріалу, при штучному вирощуванні лісу на потрібне місце висаджуються саджанці дерев, які до цього кілька років вирощують в спеціальному лісовому розсаднику. Прямий посів насіння відразу на постійне місце виробляють дуже рідко. Таким способом можна садити тільки дерева з дуже великими насінням, наприклад, з жолудями або горіхами.



У розплідниках вирощують посадковий матеріал двох типів - саджанці та сіянці. Сіянці - це маленькі деревця, які виросли на тому місці, де спочатку було посіяне насіння. Якщо в процесі зростання деревця пересаджують з місця посіву, то їх називають саджанцями.

Найскладніше у всьому процесі вирощування дерев - це отримання сіянців. Необхідні підготовка грунту, насіння до висіву, потім слід сам посів, полив, підживлення і прополка. Все це займає один, часом два, а іноді навіть і три роки в залежності від порід дерев.



Коли сіянці достатньо підростуть і зміцніють, їх можна вже або садити в ліс, або пересаджувати на нове місце в розпліднику. Пересадка необхідна тому, що деревець тепер потрібно більше місця для того, щоб вони могли добре розвиватися. Проводять пересадку ранньою весною до того, як сіянці почнуть рости. Саджанці в лісовому розсаднику будуть рости ще два роки, після чого їх висадять на постійне місце.

Як вирощують дерева деяких порід

Хвойні дерева, такі як модрина, ялина і сосна, вирощують майже однаково. Посів насіння здійснюють ранньою весною як тільки грунт повністю відтане. Садять насіння прямо на поверхню землі, що не присипаючи їх шаром грунту, зверху на час вкривають нетканим матеріалом. Коли насіння зійде, цей покрив прибирають. Влітку грядки з сіянцями ретельно прополюють і в жарку погоду обов`язково поливають. Якщо сіянці встигли за рік підрости до висоти в десять сантиметрів, то на другу весну їх вже пересаджують. Придатні до висадки на постійне місце саджанці хвойних дерев виходять, як правило, через два роки після пересадки.

В`язи ростуть досить швидко, однак вони досить вимогливі до складу грунту. Особливість вирощування сіянців в`яза полягає в тому, що їх насіння різко втрачають схожість вже через кілька днів після дозрівання, тому сіяти їх треба відразу ж після збору. Але так як насіння дозріває серед літа, то до осені вони встигають не тільки зійти, а й дати дуже сильні пагони. Навесні наступного року сіянці в`яза вже можна сортувати, найпотужніші з них висаджувати на постійне місце, а малюків залишати в розпліднику ще на один рік. Догляд за саджанцями в`яза нескладний і полягає в звичайному поливі і регулярної прополці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!