» » » Що таке дерево?

Що таке дерево?

Що таке дерево?

Що являє собою дерево з точки зору біології? Яке воно має будову, які види дерев існують? Про це ми розповімо далі.

Дерево: базові характеристики

Почнемо з того, що дамо визначення слову "дерево". Що таке дерево? Словник визначає його як багаторічна рослина, що має твердий стовбур і виходять з нього гілки, що утворюють крону.

Будова дерева представлено трьома елементами: коренем, стволом, кроною.

корінь

У більшості випадків ця частина дерев знаходиться під землею, але існують також так звані «повітряні коріння», які розташовуються над землею і виконують функції, подібні функціям листя (див. Далі). Ключовим завданням коренів є всмоктування поживних речовин, вологи з ґрунту і подальша передача їх в стовбур. Крім того, коріння допомагають утримувати рослина у вертикальному положенні. Коріння деяких дерев мають колосальну протяжність (до 100 метрів), глибина ж, на яку йдуть корені, запросто може досягати до 30 метрів.

стовбур

Це не тільки опора крони, а й сполучна ланка між країнами і кроною, за допомогою якого та отримує поживні речовини і вологу. Сам стовбур складається з серцевини і деревини, яка має властивість наростати всередину, утворюючи так звані «річні кільця» (є не у всіх дерев) - ділянки темного і світлого кольору, які добре видно при поперечному розрізі стовбура. За ним можна визначити вік дерева. В основному, річні кільця властиві багаторічним деревам, що ростуть в помірних широтах. Покриває стовбур кора.

крона



Вона складається з гілок, що йдуть від стовбура і зростаючих на них листя. Для аналізу крони використовують поняття її форми (наприклад, крона може бути розлогою) і щільності (може бути щільною, помірної, рідкісної). У листі завдяки процесу фотосинтезу відбувається утворення органічно речовин з вуглекислого газу і води.

Класифікація дерев

Залежно від виду листя виділяють:

  • Хвойні дерева. Листя у них жорсткі голковидні або лускаті, мають властивість цілий рік зберігати насичений зелений колір і характерний яскравий аромат (його можна відчути, розім`явши листочок в руках). Зміна листя хоча і відбувається, але абсолютно не так помітно, як у листяних дерев. Хвойні рослини змінюють своє листя поступово, протягом усього життя. Крім листя, на таких деревах виростають шишки або ялівцеві ягоди. Що стосується того, які рослини називають деревами хвойними, то це, наприклад, кипарис, ялина і сосна, модрина, секвойя.
  • Листяні дерева. Їх листя значно ширші, ніж у хвойних. Старе листя восени жовтіє і після опадає (листяні дерева як би «йдуть в сплячку» на зимовий період), на зміну їй навесні приходить нова. Серед цього виду дерев виділяють плодові різновиди, наприклад, яблуню, черешню, грушу, абрикос.

Крім того, виділяють дерева екзотичні - вони ростуть в тропічних країнах. Це, наприклад, авокадо, баобаб, гевея, дуріан, какао та ін. Також є дерева, деревина яких цінується особливо високо. Це, наприклад, рожеве дерево, зебрано, самшит, венге, вишня, ебенове дерево, карельська береза, мербау, палісандр та ін. Таку деревину використовують для виготовлення предметів меблів, декоративних виробів (статуеток, шкатулок, посуду), міжкімнатних дверей, паркету. Коштують такі вироби дуже дорого, а тому носять статус елітних.

А в розділі дерева ви знайдете і багато інших цікавих статті про деревах.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!