» » » Чим годувати цуценя?

Чим годувати цуценя?

Чим годувати цуценя?

Розвиток цуценят в перші тижні життя багато в чому залежить від лактуючих сук. Ні для кого не секрет, що саме їх молоко є єдиною їжею для новонароджених тварин протягом 10-15 днів. Цуценята першого тижня життя щонайменше 12 разів на добу смокчуть материнське молоко, сдвухнедельние - 8 разів. До кінця першого місяця життя споживання їжі знижується до шести разів на добу.

Стандартний послід, як правило, включає 3-6 цуценят. Якщо молочність суки нормальна, підгодівлю слід починати в двотижневому віці. При проблемах з молоком у суки або при великому посліді, підгодовувати щенят необхідно вже з першого тижня. Багато недосвідчених собаківники не знають, коли і чим годувати цуценя, що нерідко призводить до різного роду проблем і, зокрема, неправильного розвитку тварини. У цій статті ми розглянемо основні моменти, що стосуються харчування молодих собак.

підгодовування

Доповнювати природний раціон цуценяти слід козячим або овочами молоком. Саме склад молока цих тварин найбільш наближений до складу собачого. Якщо можливості придбати козяче або овече молоко немає, можна використовувати коров`яче. Однак для поліпшення його характеристик бажано додавати в таке молоко сире куряче яйце. При цьому потрібно дотримуватися дозування: одне яйце на 0,5 літра молока. Крім цього, будь-яке молоко перед згодовуванням треба підігрівати до 27-30 градусів. Спочатку для підгодовування потрібно використовувати звичайну пляшку з соскою. Коли малюк починає бачити, необхідно привчати цуценя хлебтати їжу з дрібного блюдця. Після того, як дитинча привчиться самостійно пити молоко, в блюдце можна додавати потроху білого хліба.

кількість їжі

Обсяги додаткового молока слід строго нормувати. Так, в перший тиждень для одного цуценя досить 2/3 гранчака на добу. На другому тижні малюкові буде вистачить повного склянки молока, на третій і четвертій - 2-3 склянки. Природно, це середні значення, все багато в чому залежить від породи.

З двотижневого віку дитинчат можна підгодовувати м`ясом (сирим). Давати його необхідно у вигляді фаршу. У перші дні цуценяті потрібно з`їдати 15-25 грам цього продукту на добу. Поступово добову норму м`яса слід збільшувати. Так, до місячного віку малюк повинен з`їдати близько 100 г. М`ясну підгодівлю потрібно давати 3-4 рази на добу після того, як цуценя посмоктав материнське молоко.



Продовжуючи тему того, чим годувати місячного щеняти, слід зазначити, що в цьому віці не зайвим буде розширити раціон кашами. Рідку манну кашку на молоці можна починати давати навіть раніше, приблизно, з 3-тижневого віку. Рисовий відвар буде актуальний з 4-5 тижнів. На початку каші і відвари потрібно давати по 30-50 грам в стуки (3-4 прийоми), поступово збільшуючи норму.

Цуценята і вода

Важливим елементом для будь-якого живого організму є вода. Тому з 3-тижневого віку потрібно давати щенятам питну воду. Причому навіть якщо вони отримують молоко в необхідних кількостях. Наливати воду необхідно в спеціальне блюдце або поїлку. Важливо кілька разів на добу міняти в ній воду на свіжу, але не холодну.

Чим годувати цуценя: 1 місяць від народження

У місячному віці в раціон тварини, крім усього перерахованого вище, можна додавати м`ясний бульйон. Крім цього, важливо згодовувати 4-5-тижневим цуценятам кальцинований сир. Він допоможе уникнути розвитку рахіту. Приготувати таку їжу можна в такий спосіб. Так, 1 л молока доводять до кипіння, після чого в нього додається три столові ложки 10-процентного хлористого кальцію. Після згортання молока сир відділяється від сироватки, остуджують і вигодовується цуценятам. Місячним дитинчат буде достатньо 20 грам цього продукту на добу. Тваринам у віці від 1 до 3 місяців потрібно давати до 50 грам сиру. Якщо щенята відмовляються їсти сир, його можна розбавити сироваткою до освіти кашоподібною консистенції. Для поліпшення смакових якостей не зайвим буде додати в неї трохи цукру. Що стосується сироватки, що залишилася після приготування сиру, її бажано згодувати сукі.



З місячного віку можна давати цуценятам овочі, приготовані у вигляді пюре, поступово підвищуючи дозування з 50 до 150 грамів на добу. Не зайвим буде згодовувати тваринам трохи омлету один раз в два-три дні (2 яйця на 1 склянку молока). Два рази на тиждень цуценятам старше 1 місяця багато ветеринари рекомендують згодовувати рибний фарш. Для його приготування потрібно купувати дрібну рибу і перемелювати її м`ясорубкою разом з кістками. Подавати тваринам фарш слід розведеним бульйоном в кількості 30-50 грамів на добу.

Повний перехід на самостійне харчування

Приблизно в 6-7-тижневому віці відбувається відбирання цуценят від сук. До цього часу дитинчата повинні бути повністю привчені до звичайної їжі. В іншому випадку можуть виникнути розлади травлення. Після відлучення контролювати стан молодих тварин можна зважуванням. Так, нормальне здорове тварина щодоби додає у вазі 15-20 г (для дрібних порід). Щенята, що представляють великі породи собак, кожен день набирають 150-175 грам ваги. Якщо щеня активний і фіксується така динаміка, значить, тварина розвивається нормально.

Якщо говорити про те, чим можна годувати цуценя після відлучення, слід зазначити важливість свіжого м`яса, рису, вівсянки, овочів і білого хліба. Не зайвим буде і риб`ячий жир. Бажано додавати в їжу кісткове борошно, крейда, вітамін Д, фосфорнокислий вапно. Все це збагачує організм тварини мінералами і запобігає різні захворювання (зокрема, рахіт).

добова норма

До 2-х місяців годувати цуценят необхідно потроху, 6 разів на добу.

У віці з 2 до 4-х місяців - 5 разів, з 4 до 5 - 4 рази.

З шестимісячного віку тварини переводяться на раціон дорослого собаки і отримують їжу 3 рази в день, з 9-ти - 2 рази на день в строго певний час.

Продовжуючи тему, чим годувати цуценя, 2 місяці якому виповнилося, слід зазначити, що в цьому віці бажано включати в раціон цукрові м`ясні кістки і хрящі. Головне, не давати тварині великі рибні кістки і кістки птахів. Також вкрай небажано годувати цуценят стравами з приправами (перцем, оцтом, гірчицею).

Зразкове меню для 2-місячного тваринного

Природно, кожен собаківник має власний погляд на щоденне меню цуценя. У цьому розділі статті ми запропонуємо кілька варіантів харчування 2-місячних тварин, враховуючи рекомендації ветеринарів. Отже ...

1-й варіант

  • 6:30 - тепле молоко, сир, тепле молоко;
  • 10:30 - каша з вареним м`ясом і морквою, приготована на м`ясному бульйоні.
  • 13:30 - столова ложка сирого м`яса (дрібно нарізаного) або риби і пюре з варених овочів;
  • 17:00 - молоко, сир;
  • 20:30 - каша з овочами і м`ясом, приготована на овочевому бульйоні;
  • 24:00 - молочна каша і варене м`ясо.

2-й варіант

  • 6:30 - кефір або молоко з сиром. Бажано в сир додати трохи родзинок, меду, яєчного жовтка;
  • 10:00 - каша геркулес з соняшниковою олією;
  • 13:30 - пюре з овочів з рослинним маслом або сметаною;
  • 17:00 - варена риба або сире м`ясо із зеленню;
  • 20:30 - тертий сир з геркулес, кефіром або молоком;
  • 24:00 - дрібно нарізане м`ясо із зеленню і овочами.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!