» » » Як розводити кроликів?

Як розводити кроликів?

Як розводити кроликів?

Кролики дійсно дуже плідні. Самка виношує дитинчат рівно місяць і один послід може принести до 10 (в середньому) кроленят. Тобто з урахуванням часу виношування і вигодовування кроленят (відкидають потомство через 45 днів після народження), то кожні 4 місяці Ваше господарство буде рости. Звичайно, цей фактор буде прийнятний тільки для людей обізнаних в тому, як розводити кроликів. Кролики невибагливі, але правильне харчування, прибирання та обробка клітин, своєчасне щеплення вбереже Вашу живність від різних напастей, які можуть знищити все поголів`я. Кролики дуже сприйнятливі до захворювань, і заразитися можуть від людини.

породи кролів

Якщо Ви зовсім новачок в цій галузі, то для початку потрібно вибрати породу, приготувати їм місце проживання (заготовити клітини) і тільки після цього купувати. Більшою популярністю користуються такі породи:

  • Сірий велетень (самка приносить до 9 кроленят).
  • Білий велетень (8 кроленят).
  • Біла пухова (6-7 кроленят).
  • Метелик (8 кроленят).
  • Радянська шиншила (8 кроленят).

Як правильно розводити кроликів

підготовка місця

Перше, що потрібно - це якісні клітини, щоб і тваринам було зручно жити, і Вам здійснювати прибирання.

Якщо вирішили почати з малого, наприклад, придбати 2-х самок і 1-го самця, то буде потрібно 3-й клітини або одна довга розділена на три зони. Самок можна розділити суміжній годівницею з тонких металевих прутів (дерев`яні перегризуть), а самця відокремити дерев`яною перегородкою.

Потрібно не забути про облаштування пологового відділення, а в наслідок і гнізда для малюків. Самка облаштує його сама, утепливши власним пухом. Якщо пологи припадає на холодну пору року - пологове відділення необхідно утеплити (оббити додатковим шаром фанери, укрити ковдрами), але тільки натуральними матеріалами, покласти всередину солому.

Для повного контролю всього процесу у пологового відділення необхідно зробити окрему дверцята.

Парування кроликів: важливі моменти



І так, вибрали породу, заготовили клітини, прищепили (якщо не щеплені з урахуванням дії вакцинації 9-12 місяців). Через кілька днів можна приступати до спаровування. Досить посадити в одну клітку статевозрілого самця і самку (краще поспостерігати за їхньою поведінкою для більшої переконливості), а після розсадити по клітках.

Тепер необхідно самкам забезпечити повноцінне харчування. Повноцінне харчування - сіно (влітку зелена трава, відлежатися не менше 2 годин), зернові культури і овочі (морква, капусту). Деякі розвідники балують своїх вихованців висушеними шматочками хліба і мешанкой (склад із зварених лушпиння картоплі, моркви, буряків та інших культур з комбікормом).

Також вагітним самкам потрібен спокій, тиша і достатнє пиття, як і всім іншим особам. Якщо води буде недостатньо під час пологів і в перші дні після них, самка може знищувати власне потомство.

Приблизно за тиждень до пологів кролиця почне рвати на собі пух, роблячи гніздо.

Потомство на руки брати не можна. Звичайно, цікавість не порок і від нього позбутися неможливо, і якщо воно бере верх, то дивитися кроленят потрібно обережно. Для початку необхідно вимити руки не використовуючи сильно ароматичне мило, погладити самку і тільки після можна порахувати кількість кроленят (але не бажано, тим більше першого окролу самки).

Через 45 днів потомство відкидають його вже можна прищеплювати і самку знову підпускати до самця.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!