» » » Як розмножуються равлики?

Як розмножуються равлики?

Як розмножуються равлики?

Ця стаття про те, як розмножуються равлики. Для початку зазначимо, що слимак належить до тих видів, у яких наявні одночасно і чоловічі, і жіночі статеві органи. У момент дозрівання особини переважний підлогу зазвичай змінюється на жіночий. Тепер перейдемо безпосередньо до процесу розмноження равликів.

Як розмножуються равлики в природі

Розмноження у равликів відбувається не частіше одного разу на рік, причому про бажання равлики злучитися неважко здогадатися з її поведінки. Улітку починає повільно повзати і робить часті зупинки, а то і зовсім підлягає завмирає на одному місці. Як тільки на шляху зустрічаються дві равлики, готові до розмноження, починаються "любовні ігри". Процес "залицяння" полягає в погойдуванні равликів з боку в бік, після чого обидві равлики починають витягуватися вгору і стикаються підошвами, обмацуючи одне одного ротовими лопатями і шупальца. Потім равлики щільно притискаються підошвами одна до іншої і лежать так протягом приблизно 30 хвилин. Після цього гра триває протягом приблизно двох годин, і потім відбувається, власне, процес спарювання.

Під час злягання равлики поперемінно метають один одному в тіло вапняні голочки - так звані любовні стріли равликів. Так що при спарюванні обидві равлики виступають і в ролі самця, і в ролі самки. У різних видів равликів процес злягання займає різний час. Наприклад, у всім відомій виноградної равлики він займає всього кілька хвилин, але є види, які можуть спаровуватися і кілька годин. Яйця равлики викладають в ямки в землі, а іноді і під стеблами рослин. Після того, як равлик укладе в ямку останнім яйце, онаее засинає. Равлики зазвичай відкладають 30-40 яєць білого або перлинно-білого кольору. Плоди з`являються через три тижні. Існують і живородні равлики. Це такі види, як Меланія піщана, малайська і гігантський африканський равлик. Треба відзначити також, що близько третини равликів гинуть під час розмноження.

Як разможнаются равлики в акваріумі



Ампулярии - найбільш поширений вид акваріумних равликів - відрізняються від інших видів тим, що мають довгу дихальну трубку, за допомогою якої вони легко можуть дихати атмосферним киснем, не підводячись при цьому до водної поверхні акваріума. Також ампулярії відрізняються тим, що вони різностатеві, проте розрізнити самця і самку практично неможливо за зовнішніми ознаками. Через деякий час після спарювання самка починає шукати місце для відкладання яєць. Треба відзначити, що ампулярії відкладають яйця на повітрі - в основному, на стінках або на кришці акваріума, тому стежте за тим, щоб равлик не виповзла з акваріума, тому що інакше вона загине. Приклеюючи до скла ікринку за ікринки, самка утворює своєрідну гроно, дуже схожу на виноградну, з якої через три тижні вилупляться маленькі ампулярії і будуть падати прямо в акваріум.

І кілька слів про меланідах (Мелані) - цих равликів дуже часто можна зустріти в акваріумах, де вони є прекрасним індикатором стану води в акваріумі. Якщо вода брудна, равлики з неї виповзають. Розмножуються мелании живородних способом, на відміну від більшості своїх "одноплемінниць". Вони не відкладають ікру, а відразу народжують живих дитинчат.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!