» » » Чим годувати равликів?

Чим годувати равликів?

Чим годувати равликів?

Сьогодні заводити кошеня або цуценя вже не так оригінально, це скоріше класика консерваторів. Інша справа, різного роду ящірки, змії, так би мовити, екзотика. Непоганий варіант для початківців завести равликів, наприклад, ахатин або ампулярій. Однак, завести екзотичного вихованця - одна справа, інша - доглядати за ним. Цю тему і торкнемося в цій статті, а саме, чим годувати равликів.

Правила годування равликів

Якщо Ви ще тільки плануєте стати щасливим володарем прісноводної або сухопутної равлики, обов`язково вивчіть основи годівлі майбутнього вихованця.

Основні питання, які варто торкнутися:

  1. чим годувати равликів в акваріумі (тераріумі, якщо це сухопутна равлик) можна;
  2. чому не можна годувати черевоногих;
  3. дозування годування;
  4. періодичність годування.

Послідовно розберемо це питання для двох, згаданих раніше, видів равликів: сухопутних (ахатин) і прісноводних (ампулярій).

годування ахатин

В цілому можна сказати, що равлики всеїдні і проковтнуть все, що ви їм дасте. Однак, сподіватися на простоту годування, подаючи страви зі свого столу, не варто. Смажене і копчене, солодке і солоне, гостре і мариноване - то, що стоїть під забороною, якщо Вам не байдуже стан вихованця.

Тепер про те, чим годувати равликів ахатин можна. Це перш за все натуральні, біологічно чисті продукти.

  • Фрукти і ягоди (груші, ананаси, яблука, банани, нектарини, персікі- вишня, черешня, виноград і т.д.).
  • Овочі (огірки, кукурудза, гарбуз, кабачки, солодкий перець, кольорова капуста і т.п.).
  • Зелень (салат, кріп, шпинат, петрушка і ін.).
  • Додатково необхідний равликам кальцій, який бере участь у формуванні панцира, особливо в період зростання. Наприклад, мелена шкаралупа сирих яєць (курячих або перепелиних) - природна крейда черепашник, сепія.
  • Інші натуральні продукти: вівсяні пластівці, свіжі гриби, кисло-молочні продукти (один раз на тиждень), дитяче овочеве харчування.

Найбільш активні ці молюски в нічний час, а значить і годувати їх варто після заходу сонця.

Що стосується частоти годування, то це ви зможете з`ясувати і сам вихованець. Якщо він їсть мляво і неохоче, то, можливо, годування занадто часте. Однак, може бути і інша причина - Ваш корм не припав до душі вихованцеві, спробуйте запропонувати щось інше.



В цілому, молодих, зростаючих ахатин треба годувати ежедневно- дорослих можна годувати через день.

Про дозуванні теж дізнаєтеся самі, безпосередньо на практиці.

годування ампулярій

З ампуляриями справа йде трохи легше. Так як ці молюски - мешканці акваріумні, то певну частину їжі вони добувають самостійно. Вони можуть під`їдати залишки їжі для рибок, якщо живуть з ними в одному акваріумі. Якщо вони живуть у Вас окремо, то їх просто можна підгодовувати сухим кормом для рибок. Також ампулярії їдять деякі акваріумні рослини, непогано справляються з обростаннями на стінках акваріума, виступаючи, в деякому роді, чистильниками.

А якщо Вам хочеться, щоб Ампулярия була здорова і красива, то необхідно їх підгодовувати додатково.

Корисні для ампулярії листя біло-кочанной капусти (попередньо пропарені). Вони забезпечать равлика необхідним для її панцира кальцієм.

Можна зробити корм з хліба, різних видів круп (відварених без солі!). Корисний буде також глюконат кальцію (або простий крейда).

Решта особливості годування мало чим відрізняються від годування ахатин.

Тільки пам`ятайте, що ампулярії живуть у воді, не можна, щоб корм довго лежав там, тому що почне псуватися вода. Строго дотримуйтеся дозування, все, що не доїду - видаляйте.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!