» » » Що таке гідросфера?

Що таке гідросфера?

Що таке гідросфера?

Багато людей знають, що таке гідросфера, але, деякі чують це слово вперше, тому в цій статті ми детально розповімо Вам про гідросферу нашої планети. Гідросфера - це водна оболонка Землі, яка є сумою всіх водних об`єктів Землі, таких як океани, моря, річки, озера, болота, льодовики, сніжні покриви, підземні води. До складу гідросфери входить вода в атмосфері, вода живих організмів і ґрунтова волога. У гідросфері представлені основні стани води - рідке, газоподібне і тверде. Запаси води цих видів в різних точках світу дуже різні.

Що входить до складу гідросфери

Водяна пара в атмосфері - це необхідний учасник важливого процесу фотосинтезу. А ось грунтова волога - обов`язковий компонент процесу створення рослинності Землі. І пар, і ґрунтова волога грають важливу роль в гідрологічному циклі планети. Гідросфера грає важливу роль в великих процесах обміну енергією і речовиною, тому знати, що таке гідросфера потрібно кожному. Вода бере участь у багатьох різних природних процесах і, в залежності від особливостей процесів, відрізняється дуже різною рухливістю.

Вода має високу розчинювальною здатністю. А ось дистильована вода в природі не зустрічається, а природні розчини різної концентрації і різноманітного змісту зустрічаються всюди і грають важливу роль в біогеохімічних і геологічних круговоротах речовин. Властивості води (фізичні) дуже специфічні. Ці властивості серйозно впливають на багато природних процесів. Значну роль в цих процесах відіграє висока прихована питома теплота конденсації-випаровування, адже 84% радіації Сонця, яку поглинає поверхня планети, витрачається на випаровування. Енергія Сонця, як би, підтримує і запускає глобальний кругообіг води.



Океани і моря разом покривають 71% всієї площі планети, а разом з іншими водними об`єктами, становлять майже 3/4 загальної площі Землі. Це має величезне значення для водного і теплового режиму планети. Світовий океан має 96,4% від загального обсягу води. Ця маса має два шари:

  1. холодний (основний), з температурами 5 ° С і нижче;
  2. верхній - відносно теплий.


Океан відіграє вельми неоднозначну і найважливішу роль регулятора температури екосфери. На суші основну масу води містять льодовики - це 70,3% від запасів прісних вод і 1,86% від загальних запасів. Весь обсяг підземних вод гідросфери становить 1,68% від загального числа. Приблизно половина його - це прісні води. Із загального обсягу вод гідросфери (1338000000км3), Прісної води - всього 2,64%, що дає шар води на суші, рівний приблизно 240000мм. Льодовики, підземні води і світовий океан - об`єкти води уповільненої обміну, містять 99,94% всієї води Землі.

Річки - дуже важливий компонент гідросфери, який відрізняється високою швидкістю обміну води. Весь об`єм води в річках Землі - 0,005% від запасів прісних вод і всього 0,0002% від загальних запасів води. Якщо розподілити річкову воду, яка одночасно перебуває в річках світу, рівномірно по всій поверхні суші (крім льодовиків), то шар складе лише 13 мм. Але, роль саме цієї вологи в функціонуванні окремих частин і всієї екосфери дуже велика. І саме ця вода - основний природний ресурс, який використовується людьми.

Важливим процесом, також, є глобальний кругообіг води. При впливі енергії Сонця вода випаровується з суші і поверхні океанів. Ця пара бере участь в процес атмосферного переносу вологи. Частина потоку атмосферної вологи випадає у вигляді опадів, потім знову випаровується і знову випадає у вигляді опадів і тд. Ось так відбуваються обертів вологи в межах океанів і материків.

Стан гідросфери Землі характеризується її водним балансом. Адже зміни гідросостоянія Землі пов`язані з просторовим розподілом води, зокрема зі змінами відносини запасів води в льодовикових покривах і океанах, а не зі зміною всього світового водного об`єму. Ми сподіваємося, що тепер вам зрозуміло, що таке гідросфера. Визначення цього слова потрібно знати кожному школяреві.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!