» » » Скільки на землі океанів?

Скільки на землі океанів?

Скільки на Землі океанів?

Ви ніколи не замислювалися про те, скільки океанів на планеті Земля, адже ми-то з вами живемо на суші, не дивлячись на те, що вона займає набагато меншу площу, в порівнянні з материками? Давайте розберемося, скільки на землі океанів, які вони, і чим відрізняються один від одного.

Океан - це найбільший водний об`єкт, з яких і складається світовий океан. Площа суші складає близько 29 відсотків. Все решта припадає на світовий океан. Континенти, острови поділяють світовий океан на океани. До 1953 року виділялося 5 океанів: Атлантичний, Тихий, Північний Льодовитий, Індійський і Південний океани. Однак пізніше від виділення Південного океану відмовилися. У цьому визначенні від 1953 року Південний океан відсутній як такий.

  • Отже, почнемо з найбільшого океану - Тихого. Його площа становить 162,2 мільйона квадратних кілометрів, а обсяг води - 710 мільйонів кубічних кілометрів. Розташований він між материками Австралією і Євразією, Південної, Північної Америкою і Антарктидою. У цьому океані спостерігається найглибша водна точка Землі - Маріанський жолоб. Його глибина 11 022 метра.
  • Атлантичний океан. Другий за площею океан, після Тихого. Його площа - 14.7 млн кВ. км. Простягається, починаючи від півночі і до самого півдня. Розташований між Північною, Південною Америкою, Африкою і Євразією із заходу.
  • Індійський океан. Розташований між Австралією, Африкою і Євразією. Це третій за площею океан, вона становить 73,5 млн кВ. км.
  • Північний Льодовитий. Найменший за площею океан. Розташовується між Північною Америкою і Євразією. Площа - 14,75 млн кВ. км. Це самий мілководна з усіх, найбільша глибина його становить 5 527 м, а середня посилання - 1 225 м.


Всі ці океани з давніх пір є для кого-то загадками, для кого-то перешкодами на шляху відкриттів, а для кого-то всього лише можливістю для судноплавства. Де б ви не знаходилися, вам обов`язково варто хоча б раз поглянути на океан, бо він того вартий.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!