» » » Які є материки?

Які є материки?

Які є материки?

На нашій земній кулі знаходяться 6 материків. Материком називають масив земної кори, який височить над рівнем Світового океану. А чи знаєте ви, які є материки на світлі? Всього виділяють 6 материків.

Євразія

Це найбільший материк на Землі, він займає третю частину всієї суші. Європа і Азія - складові його частини, які називаються частинами світу. Омивають материк всі океани. За площею Євразія становить 53,4 млн км2. Крім того, це самий населений материк, адже тут проживає більше, ніж 3/4 населення всієї планети. Що стосується клімату, то він представлений усіма кліматичними поясами і зонами.

Південна Америка

Розташовується на західній півкулі, омивається Тихим і Атлантичним океанами. Що цікаво, цей материк багатий на корисні копалини, серед них - руда кольорових металів, нафта, залізна руда, руда благородних металів. Майже вся Південна Америка знаходиться в екваторіальних широтах, це означає, що дощі тут - регулярне явище. Саме в Південній Америці розташовується саме вологе місце на Землі.

Північна Америка

Площа даного материка становить 24,2 млн км2. Омивається він водами Північного Льодовитого, Атлантичного і Тихого океанів. З корисних копалин тут можна знайти нафту, природний газ і вугілля. Північна Америка знаходиться практично в усіх кліматичних поясах, виняток становить екваторіальний. Через настільки різних кліматичних зон на різних частинах материка абсолютно різний клімат. На півдні круглий рік жарко, а на півночі взимку низькі температури і полярна ніч.

Африка



Безперечно, найспекотніше місце на Землі. Площа Африки - 30,3 млн км2. У Північному і Східному півкулі розташовується велика частина цього материка. Тваринний та рослинний світ різноманітні: слони, леви, мавпи, бегемоти, носорогі- фікуси, акації, пальми і не тільки.

Антарктида

Полярна область на півдні і є цей материк. Тут до сих пір є діючі вулкани. Це найхолодніший материк. Взимку морози можуть доходити до -90 градусів! Влітку температура повітря досягає -20 градусів. Дощів і зовсім немає, опади - це сніг. В основному Антарктида - це крижана пустеля, а життя є тільки у берегів. Зате пінгвіни - прикраса материка.

Австралія

Площа материка становить приблизно 8,89 млн км 2. Тільки уявіть, наскільки це менше Євразії: в 6 разів! Зате цей маленький материк є величезним заповідником рідкісних рослин і тварин. Австралія знаходиться в Південному і Східному півкулі, омивається Тихим і Індійським океанами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!