» » » Що таке рівнини?

Що таке рівнини?

Що таке рівнини?

Рельєф землі являє собою сукупність океанів і морів і нерівностей поверхні суші, які розрізняються за віком, походженням і розміром. Складається він з форм, поєднаних між собою. Рельєф Землі досить різноманітний: гігантські западини океанів і величезні простори суші, безкраї рівнини і гори, високі пагорби і глибокі ущелини. Рівнини займають основну частину поверхні Землі. Ця стаття дасть повний опис рівнини.

Гори і рівнини

Вивченням рельєфів Землі займаються різні науки. Основними рельєфами суші є гори і рівнини. На питання, що стосується того, що таке гори і рівнини, найбільш повно може відповісти географія. Рівнини - ділянки суші, що займають 60% поверхні Землі. Гори займають 40%. Визначення гір і рівнин:

  • Рівнини - це досить великі ділянки суші, які мають невеликі ухили і незначні коливання висот.
  • Гори являють собою великі, підняті високо над рівнинами і різко розчленовані ділянки суші зі значними перепадами висот. Структура гір: складчатая або тваринний брилові.

За абсолютною висотою гори діляться на:

  • Низкогорья. Висота таких гір до 1000м. Вони зазвичай мають пологі вершини, округлі схили і порівняно широкі долини. До них відносяться деякі гори півночі Росії, Центральної Європи, наприклад Хібіни на Кольському півострові.
  • Середньогір`я. Їх висота коливається від 1000м до 2000м. До них відносяться Аппеніни і Піренеї, Карпатські та Кримські гори і інші.
  • Високогір`я. Ці гори мають висоту понад 2000 м. Це Альпи, Гімалаї, Кавказ і інші.

Класифікація рівнин

Рівнини поділяються на види за різними характеристиками, наприклад по висоті, по типу поверхні, по історії їх розвитку та їх будовою. Види рівнин по абсолютній висоті:

  1. Рівнини, що лежать нижче рівня моря. Прикладом можуть бути такі западини, як Каттара, її висота 133м нижче рівня моря, Турфанська западина, Прикаспійська низовина.
  2. Низькі рівнини. Висота таких рівнин коливається від 0 до 200м. До них відносяться найбільші рівнини світу, Амазонська і Ла-Платская низовини.
  3. Піднесені рівнини мають висоту від 200м до 500м. Прикладом служить Велика пустеля Вікторія.
  4. Нагорні плато висотою вище 500м, такі, як плато Устюрт, Великі рівнини Північної Америки і інші.


Поверхня рівнини буває похилою, горизонтальної, опуклою або увігнутою. За типом поверхні розрізняють рівнини: горбисті, хвилясті, увалістиє, ступінчасті. Як правило, чим вище рівнини, тим більше вони розчленовані. Види рівнин також залежать від історії розвитку і їх будови:

  • алювіальні долини, такі як, Велика Китайська рівнина, пустеля Каракуми і т.д .;
  • льодовикові долини;
  • водно-льодовикові, наприклад Полісся, передгір`я Альп, Кавказу та Алтаю;
  • плоскі ниці морські рівнини. Такі рівнини є вузьку смугу вздовж узбережжя морів і океанів. Це такі рівнини, як Прикаспійська і Причорноморська.

Є рівнини, які виникли на місці гір після їх руйнування. Вони складені з твердих кристалічних порід і зім`яті в складки. Називаються такі рівнини денудаційним. Прикладами їх можуть служити Казахський мелкопесочнік, рівнини Балтійського і Канадського щитів.

Клімат рівнини залежить від того, в якому кліматичному поясі вони знаходяться і від того, які повітряні маси на них впливають. Дана стаття систематизувала дані про основні рельєфах Землі і дала поняття того, що таке гори і що таке рівнина.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!