» » » Як виростити гідропоніки?

Як виростити гідропоніки?

Як виростити гідропоніки?

Багато жителів сіл прагнуть виїхати в місто - там більше можливостей і менше важкої роботи. Адже не секрет, що у агрономів найважчий і самий низькооплачувану працю. Пройде якихось 50 років, і в селах не залишиться людей - так стверджують вчені. Хто ж буде працювати в поле? Що їстимуть наші діти і внуки?

Зараз все більше говорять про гідропоніці - способі вирощування рослин без грунту. Давайте докладніше розберемося, що це за метод і як виростити гідропоніки.

Що таке гідропоніка

Насправді, подібний принцип вирощування рослин практикувався ще в давнину. Досить згадати одне з чудес світу - Висячі сади. Адже вони вирощувалися подібними методами. А в Центральній Америці існували плаваючі сади. Коли індіанці були вигнані зі своїх земель, вони спорудили з очерету пліт, на який поклали мул. Так ацтеки вирощували багато культур, і навіть дерева.

Принцип вирощування без землі заснований на численних дослідженнях кореневої системи. Що рослина бере з грунту? Живильні речовини і мікроелементи. Але якщо ними просто наситити воду, в якій будуть знаходитися коріння, тоді рослині не буде вистачати кисню.



Тому для вирощування використовується субстрат, який сам по собі цінності не має, а просто підтримує кореневу систему. А ось поживні речовини рослина не «шукає» в грунті - вони подаються в субстрат. Тому культура значно швидше зростає. Це лише одна з переваг, які має метод гідропоніки.

Давайте перерахуємо і інші плюси:

  • Грунт сама по собі має в своєму складі шкідливі речовини, які з ростом вбирає і культура. Все це завдає шкоди нашому організму. Рослина, вирощена новим методом, не має цих недоліків.
  • При надлишкової вологи в грунті, культура страждає від нестачі кисню. Засуха також впливає на рослину. З гідропонікою такого не відбувається.
  • Багаторічна рослина значно легше пересадити в субстрат з поживними речовинами, ніж в землю, де коренева система зазнає певний стрес і пошкодиться.
  • Система гідропоніки значно полегшує полив рослин. Одним культурам доливають воду раз в кілька днів, а іншим - раз на два-три тижні. Це залежить і від величини ємності. Тобто, весь процес стає дуже легко контролювати.
  • Одне з головних переваг нового методу вирощування - відсутність шкідників, яких доводиться труїти отруйними речовинами.
  • Гідропоніка рятує від бруду, пилу від землі, і це своєрідний бонус для господинь.

Справедливості заради, потрібно відзначити і мінуси:

  • Ціна запитання. Вартість методу значно вище, ніж вирощування традиційним способом.
  • Якщо ви хочете трохи заощадити на системі гідропоніка, установка може бути зібрана вами вручну, однак доведеться затратити сили і час, щоб її зібрати. Купівля такої системи обійдеться в копійку, але швидко окупиться завдяки всім перерахованим вище плюсів.
  • Психологічна складова. Дуже часто нововведення погано сприймаються людьми, суспільством. Не став винятком і вирощування культур. Якщо без грунту, значить за допомогою незрозумілих речовин і хімії?


Гідропоніка своїми руками

Якщо ви всерйоз зацікавилися цим методом і хочете його випробувати, давайте подивимося, як зробити гідропоніки самому, наскільки це складно.

Варіантів конструкцій для цієї системи досить багато, тому нижче наведено один з найпростіших варіантів. Для його спорудження вам знадобиться десять хвилин вільного часу і ще дещо:

  • Відро з кришкою
  • Квітковий горщик, обсяг якого повинен становити від обсягу відра
  • Помпа для акваріума
  • Дві пластикових трубки для помпи і переливу
  • Дренаж в кількості, що дорівнює обсягу горщика
  • Таймер для керування помпою

Отже, розберемося, що собою являє система гідропоніка, фото якої можна без проблем знайти на просторах інтернету.

процес виготовлення

У кришці відра робимо отвір для горшка- в дні горщика - два отвори під трубки. Помпу поміщаємо в відро, туди ж заливаємо живильний розчин. У горщик засипаємо керамзит (дренаж). Трубки виконують функції подачі розчину і його відводу. Коріння рослини насичуються мікроелементами і при цьому не перебувають в ньому постійно.

Розглянутий метод підійде для випробування в домашніх умовах, але в сільському господарстві, де використовують для вирощування теплиці, гідропоніка вимагає набагато більше вкладень, хоча і собівартість продукту виходить нижче. Тому багато агрономи активно цікавляться даним методом вирощування. Є багато зарубіжних компаній, які надають послуги зі спорудження подібних теплиць, підбору відповідних культур і консультування по їх вирощуванню.

Тепер ви маєте уявлення про, відносно новому, методі вирощування рослин. Можна з упевненістю сказати, що майбутнє сільського господарства саме за ним. Адже вирощування методом гідропоніки дає дивовижні, вражаючі, результати. Можете самостійно в цьому переконатися. Бажаємо вам великих і багатих врожаїв.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!