Як виростити розсаду?

Як виростити розсаду?

Після довгої зими природа пробуджується, і садівники починають думати над тим, як виростити розсаду. Незважаючи на те, що купівля готової розсади простіше, ніж самостійне вирощування, останнє має кілька досить суттєвих переваг, про які ми в першу чергу і поговоримо.

Переваги самостійного вирощування

  • Завдяки самостійному вирощування розсади, в кілька разів зменшується ймовірність того, що в вашому саду заведуться шкідники, адже жоден продавець не зможе вам гарантувати повної безпеки готової розсади.
  • Завдяки власній розсаді, ви отримуєте можливість вирощувати рідкісні види рослин, розсаду для яких не можна купити. Крім того, ви зможете виростити й досить вибагливі рослини, які не переносять пересадки або витримують її з працею.
  • Важливим для багатьох перевагою є також істотна економія коштів, оскільки пакет насіння можна купити значно дешевше, ніж вже готове рослина.

А тепер давайте поговоримо про те, як правильно вирощувати розсаду, адже існують загальні правила по вирощуванню будь розсади, яких необхідно дотримуватися кожному садівникові, який зацікавлений в успішному результаті своєї роботи.

Як правильно вирощувати розсаду

Сіяти насіння різних квітучих рослин - однорічних і багаторічних, а також овочевих культур, найкраще в кінці березня - початку квітня. Тим, хто вирощує розсаду в міській квартирі, звичайно, доводиться набагато важче, ніж власникам спеціальних теплиць, однак, і в міських умовах цілком реально виростити красиві і здорові рослини. Для цього, перш за все, потрібно звернути особливу увагу на якість насіння. Купувати насіння слід в спеціалізованих магазинах і ні в якому разі не з рук. Перед покупкою переконаєтеся, що у насіння не закінчився термін придатності - причому, розраховуйте цей термін з запасом - до дати посіву. Якщо насіння знаходяться в пакеті з герметичною упаковкою, не розкривайте пакет аж до посіву насіння.

Кілька слів про ємностях для вирощування розсади. Найкраще тут підійде керамічний посуд - миски, горщики для квітів, однак, згодиться і пластмасовий посуд, і дерев`яні ящики. Ну, а тепер давайте детальніше поговоримо про субстраті - тому грунті, в якій будуть рости наші сіянці.

Як виростити розсаду - субстрат



Як субстрат можна використовувати землю для розсади, куплену в магазині, а можна змішати в рівних частинах торф і пісок. Звичайно, склад субстрату може змінюватися - залежно від того, яку культуру ви хочете вирощувати. Про це написано чимало літератури, до якої ми і посилаємо наших читачів, оскільки тема ця дуже велика і спеціалізована. Тут же ми наведемо важливі умови, що стосуються субстрату, без дотримання яких неможливо виростити жодного по-справжньому здорового і красивого рослини.

  • Субстрат для вирощування будь-яких культур обов`язково повинен бути свіжим. Це означає, що не можна використовувати для вирощування нових рослин вже використовувався субстрат. Якщо ж ви вирішили використовувати стару землю, то перед цим її обов`язково потрібно «оновити», тобто пропарити. У домашніх умовах можна це зробити в такий спосіб: пересипте землю в таз, зволожите її і поставте години на півтора-два в духовку. Тільки не виставляйте надто високу температуру (більше 80 градусів), щоб не допустити випаровування цінних органічних сполук.
  • Субстрат повинен мати гарну вологопропускаючих здатністю. Від того, наскільки грунт може «дихати», безпосередньо залежить життєздатність самих рослин.
  • Необхідно підбирати такий субстрат, який буде живильним в помірному ступені. Справа в тому, що якщо підібрати занадто живильний субстрат, то сіянці проростуть занадто швидко, і рослини, при нестачі світла, будуть дуже сильно витягуватися. Саме про висвітлення і інших важливих деталях ми і поговоримо прямо зараз.

Як виростити розсаду квітів - освітлення

У міських умовах підсвічування молодих квіткових рослин (та й будь-яких інших) стає обов`язковою. Будь-яке скло, а тим більше подвійне, пропускає занадто мало світла. Крім того, вікна квартири найчастіше виходять не так на потрібну сторону. Ідеальний варіант - південний захід і південний схід, де сонце з`являється найчастіше. Але і в цьому випадку рослинам потрібно створювати додаткове освітлення в похмурі дні. Якщо ж ваші вікна виходять на північ, північний схід або північний захід, то підсвічування треба включати щодня протягом приблизно 12 годин.



Для освітлення найкраще використовувати лампи денного світла, ртутно-люмінесцентні, разрядно-натрієві і металлогалогеновие лампи. Відмінний результат дають і фітолампи, які служать досить довго і при цьому не нагріваються, проте, у них є один істотний мінус. Фітолампи не мають захисту від проникнення вологи, тому при поливі рослин потрібно бути дуже уважним, щоб не пошкодити лампу. Маленькі сіянці квітів потрібно висвітлювати з відстані приблизно 7-10 сантиметрів, а в міру росту, видаляти джерело світла на більшу відстань.

Температура і вологість

Що стосується тепла, то молоді сіянці прекрасно ростуть при кімнатній температурі. Денна температура в приміщенні може коливатися від +20 до +25 градусів Цельсія, а нічна - від +15 до +17. Однак, як тільки з`являться перші сходи, бажано знизити температуру на 3-4 градуси, оскільки в іншому випадку істотно збільшиться швидкість проростання насіння, а це означає, що молода рослина може досить сильно витягуватися. Вологість в приміщенні краще підтримувати на середньому рівні 65% (від 60 до 70%). У квартирі проблемою може стати опалення, через включення якого, повітря сильно висушується. Однак вихід є - достатньо лише регулярно поливати рослини.

Крім того, цілком можна забезпечити молодим рослинам і постійну вологість - для цього робимо подобу парника: стелить ємність з рослиною поліетиленову плівку і загинаємо краю таким чином, щоб краї плівки були вище стінок горщика або ящика приблизно на 30 см. Поливати субстрат потрібно з лійки , а посіви обприскувати з пульверизатора або піпетки. Вода для поливу не повинна бути ні занадто холодної, ні занадто теплою. Ідеальний варіант - вода кімнатної температури. Тепер кілька порад тим, хто вирішив вирощувати розсаду в теплицях.

Як вирощувати розсаду в теплиці

Перш за все, потрібно правильно побудувати теплицю. Це означає, що розташовувати її потрібно зі сходу на захід, щоб рослини отримували максимальну кількість світла і тепла. Крім того, для вирощування різних видів рослин краще використовувати різні теплиці. Справа в тому, що деякі рослини можуть бути схильні до схожим хвороб і, в разі захворювання культури одного виду, хвороба може перекинутися і на сусідню культуру. Класичний приклад: помідори та картопля, які краще вирощувати окремо.

При посадці враховуйте частоту - тобто, не слід садити паростки дуже близько один до одного. Для тих же помідор, частота посадки становить один паросток на половину квадратного метра. Якщо садити частіше, то паросткам буде бракувати харчування і в результаті, ви не отримаєте очікуваного врожаю. Також не забувайте регулярно поливати і підгортати рослини з урахуванням того, що для кожної культури свій режим. Наприклад, ті ж помідори слід поливати досить рідко, але при цьому рясно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!