» » » Що загрожує степах і пустелях?

Що загрожує степах і пустелях?

Що загрожує степах і пустелях?

Сьогодні, дорогий читачу, ми розповімо вам про те, що загрожує степах і пустелях в сучасному світі. А також подумаємо, чи є ми самі небезпекою для них.

Що загрожує степах

Основним загрозливим фактором для степів є ерозія грунту. Вітрова ерозія здуває родючий шар грунту, а водна вимиває поживні речовини, залишає за собою протоки, які з часом перетворюються в канави і яри. Набагато сильніше ерозія загрожує степах в сукупності з антропогенним фактором, коли людина нерозважливо веде свою господарську діяльність, без застосування антіерозійних заходів. Така діяльність посилює природні ерозійні процеси до руйнівних масштабів.

Прикладом такої діяльності людини є освоєння великих рівнин і різке збільшення площ ріллі в США після першої світової війни. Екстенсивне ведення сільського господарства призвело до висушування земель і зниження їх протиерозійної стійкості, що стало причиною серії катастрофічних пилових бур між 1930 і 1940 роками. Серія бур, що отримала назву "Запорошений котел", спричинила за собою масове переселення населення з прерій в США і з сільської місцевості в міста в Канаді.



Все сильніше загрожує степах і сама людина. Антропогенний фактор полягає не тільки у веденні сільського господарства, а й у знищенні фауни степових еко-систем. Браконьєрство, полювання, забруднення степів відходами - все це загрожує екологічному балансу. А з недавніх пір степах в Росії почав погрожувати і Кіотський процес. Після того як в 2007 році Россельхоз прийняв рішення про створення углерододепонірующіх насаджень. Під насадження виділяються величезні кошти, і люди не сильно стурбовані тим, як така діяльність позначиться на екології степів.

Що загрожує пустелях

Мало хто замислюється про те, що загрожує пустелях, оскільки пустелі сприймаються загрозою, і навіть ООН веде активну діяльність по протидії опустелювання земель. Однак, мова йде не про аболютно неживих пустелях, як, наприклад, Сахара, але про пустелі, в яких в ході еволюції склалися унікальні форми і види життя. Такими є пустелі Південної Америки, Африки та Азії, де флора і фауна має дивну пристосованість до важких умов життя.

Даним устиням, що володіє унікальним екологічекскім балансом, загрожує висушування грунтів і виснаження підземних джерел вод. Стрімка зміна клімату, в сукупності з діяльністю людини, сприяє вимиранню унікальних видів від нестачі вологи і харчування. Такі пустелі і є передовою лінією фронту в боротьбі ООН з опустелюванням земель.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!