» » » Що таке флора?

Що таке флора?

Що таке флора?

Поняття «флора» виникло в Стародавньому Римі. У римському пантеоні була богиня квітів і весняного цвітіння - Флора. Римляни вважали, що саме вона відповідає за благополуччя всіх рослин.

Сьогодні ж ім`я цієї богині стало біологічним терміном. Ввів його в науковий обіг в середині XVII століття польський ботанік Михайло Бойм. Так, під флорою в ботаніці розуміють сукупність видів рослин, які поширені на певній території і склалися історично, наприклад, флора Швеції або флора пустелі. .

Розділ ботаніки, який вивчає ці сукупності видів рослин, називається флористикою. Цікаво, що рослини, що мешкають в штучному кліматі (оранжереях, кімнаті, теплиці) ботаніки не відносять до флори. Тому не зовсім коректно називати флористом людини, який вирощує квіти в оранжереї.

Правда, термін трактують і в найзагальнішому значенні. І під тим, що таке флора, часто розуміють всі види рослин на планеті.

Крім того, термін «флора» використовують для характеристики мікроорганізмів, властивих деяким органам тварин. Наприклад, мікрофлора шкіри або мікрофлора кишечника.

З`ясувавши, що таке флора, перейдемо до її класифікації.

Класифікація флори

Для того щоб вченим простіше було описувати окремі групи рослин, прийняті деякі спеціальні назви. приклади:

  • Бріофлори - флора мохів;
  • Мікофлора - флора лишайників;
  • Альгофлора - флора водоростей;
  • Дендрофлора - флора деревних рослин.

Для вивчення флори існують різні методи: географічний, генетичний і вікової аналізи. Вони дозволяють провести серед рослин якусь інвентаризацію для подальшого вивчення, збереження і схрещування видів.

Тепер ви знаєте, що таке флора. Значення інших слів ви дізнаєтеся з статей розділу визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!