» » » Де знаходиться маріанська западина?

Де знаходиться маріанська западина?

Де знаходиться Маріанська западина?

Маріанська западина (або Маріанський жолоб) являє собою жолоб в земній корі у формі півмісяця, розміром 2550 на 69 км. Це найглибше місце на Землі (близько 11 тисяч кілометрів!). Розташована западина в західній частині Тихого океану недалеко від Маріанських островів, які і дали їй назву.

Нижче детально описана Маріанська западина і дані її відмінні риси.

унікальність западини

Мало хто вирішує зануриться на дно океану в даному місці, так як в Маріанської западини тиск води перевищує тиск в інших місцях океану приблизно в тисячу разів.

Температура води в жолобі варіюється від 1 до 4 градусів тепла. Крім того, тут велика кількість гідротермальних джерел (по-іншому «чорні курці»), з яких надходить вода з температурою до 450 ° С.

Через сильні тисків води все живі істоти в даному частини моря приречені на вимирання. Але на початку 21 століття біля скупчень серпентину були виявлені живі організми (молюски), які змогли вижити в таких умовах.

Крім того, тут було виявлено рідкий вуглекислий газ. Маріанська западина - єдина така підводна область, названа Шампань (в честь бульбашок, які вириваються з води).

Бруд або слиз - звичне покриття дна западини. У зв`язку з тим, що тиск не дає залишкам тварин і планктону підніматися нагору, все залишається на дні океану, перетворюючись в бруд сіро-жовтого кольору. Пісок в жолобі практично відсутня.

Найглибша точка Маріанської западини - «Безодня Челленджера».

Про найглибшому озері, а також про те, де воно знаходиться, можна дізнатися зі статті Яке найглибше озеро.

Про інші цікаві факти можна дізнатися з розділу гідросфера.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!