» » » Що на дні океану?

Що на дні океану?

Що на дні океану?

Океанічне дно являє собою стабільні ділянки земної кори - літосферні плити, покриті водними масами (водами Світового океану). Але подібне наукове геологічне визначення мало про що говорить пересічному обивателю або школяреві. Про те, що ж знаходиться на дні океану, тільки більш простими словами, ми і розповімо в даній статті.

Тяга до знань

Люди здавна намагалися дізнатися, що таїться там, в глибинах. Але якщо поверхня морів і океанів була досить доступною і, в результаті активно досліджується, то все, що знаходилося під водою, було покрито таємницею аж до самого недавнього часу. Докладні дослідження стали можливі лише з винаходом акваланга і батискафа. У такому сучасному вигляді, щоб спокійно пересуватися під водою, він з`явився лише в 1943 завдяки команді Кусто! Раніше для занурень використовувалися громіздкі скафандри. Кажуть, що їх винайшли ще древні китайці (як і безліч сучасних предметів, порох, наприклад). Але в будь-якому випадку дослідження глибин стало проводитися в наукових масштабах тільки в 19 столітті.

рельєф

Відповідно до сучасних досліджень, рельєф океанського дна настільки ж різноманітний, як і надземний. Там є і западини, і гори, і плато, і улоговини. Особливу увагу вчених привертають шельфи (до 130 метрів) - материкові мілини, де буквально кишить біологічне життя. До маловивчених частин рельєфу можна віднести западини (наприклад, Маріанська - глибиною понад 10 кілометрів), по суті є місцями тектонічних розломів.

Тварини, мешканці дна



Серед представників фауни там мешкають молюски, черви, риби, ракоподібні. Умови їх існування значно відрізняються від «життя на шельфі». На великих глибинах - сильний тиск і повна відсутність денного світла. Тому тварини дна виробили особливі захисні механізми-пристосування для освітлення і харчування. Багато з них мають досить дивний вигляд (наприклад, риба-крапля або морський чорт). Майже вся живність дна океану є хижаками, причому деякі можуть заковтувати набагато більших за розмірами істот, ніж вони самі.

рослини

Флора дна також різноманітна, як і на суші. Звичайно ж, основне життя відбувається на мілинах і шельфах, куди проникають сонячні промені. А на великих глибинах, де немає світла (або дуже мала кількість), рослини практично відсутні. Велика частина біомаси - водорості (червоні, зелені, бурі, саргасси і ламінарії) і фітопланктон.

Ще про морських і океанічних мешканців читайте в статті У яких морях водяться акули.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!