» » » Де знаходиться байкал?

Де знаходиться байкал?

Де знаходиться Байкал?

Знати, де знаходиться озеро Байкал, корисно хоча б тому, що це найбільше в світі природне сховище прісної води і одночасно - глибоке озеро планети.

Місцезнаходження Байкалу

Озеро має тектонічне походження. Розташоване воно в самому центрі Азії, на півдні Східного Сибіру, координати унікальної водойми - 53 ° 13 `пн. ш. і 107 ° 45 `східної довготи. д. Адміністративно Байкал розташований на кордоні Республіки Бурятія та Іркутської області Російської Федерації. Протяжність розташувався у вигляді величезного півмісяця з північно-східного в південно-західному напрямку озера - 620 км. Ширина - 24-79 км. Рівень водного дзеркала водойми на 455,5 метра перевищує рівень Світового океану, а дно Байкалу - на 1167 нижче цього рівня.

Площа озера (без урахування островів) становить 31 722 км2, що приблизно відповідає загальній площі Нідерландів і Бельгії. Берегова лінія озера простяглася на 2100 км.  

Геологія

На питання, де знаходиться Байкал, можна відповісти і по-іншому. Розташувалося озеро в рифтової западини - своєрідної, оточеній з усіх боків сопками і гірськими хребтами улоговині. Східне узбережжя водойми пологе, в деяких місцях гори відступили від озера на десятки кілометрів. Західний берег Байкалу стрімкий і скелястий. Часті землетруси свідчать, що процеси перетворення водойми не закінчені і тривають сьогодні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!