» » » Як використовують озерні екосистеми?

Як використовують озерні екосистеми?

Як використовують озерні екосистеми?

Люди завжди користувалися дарами природи, і сьогодні вони використовують природу для досягнення різних своїх цілей. Ліси, земля вкупі з усім, що в ній міститься, водойми - все це активно експлуатується людством. Озера також не уникли цієї долі. Так, як використовують озерні екосистеми? Спробуємо розібратися з цим питанням. Те, як використовують те, чи інше озеро, визначається, перш за все, його специфікою, місцем розташування, розміром, складом і багатьма іншими факторами. Перш ніж використовувати водойму, потрібно провести комплексне його дослідження, докладне вивчення всієї його екосистеми.

Використання озерних екосистем

Люди давно зрозуміли, що озера можуть приносити користь.

  • Безсумнівно, озера відмінно підходять для літнього відпочинку і оздоровлення людей. На їх берегах будуються санаторії, готелі, обладнуються пляжі і зони відпочинку.
  • Також ці водойми ідеально підходять для розведення риби. Щоб рибні ресурси не виснажувалися, рибу давно вже розводять штучним шляхом. В таких умовах, де її годують, і де немає хижаків, вона швидко росте, завдяки чому ми завжди маємо можливість купити свіжий і корисний продукт.
  • Сьогодні все частіше в озерах виробляють вилов різного роду безхребетних: гаммарид, мотиля, ветвістоусих ракоподібних і так далі, призначених для різних цілей, в тому числі для продажу в якості корму акваріумних риб.
  • На дні непроточних озер збирається велика кількість мулу, в якому роками накопичується величезна кількість перегнилих залишків природного і тваринного походження. Такий мул - прекрасне добриво для сільського господарства, до того ж безкоштовне і природне, в якому немає ні краплі тієї самої шкідливої хімії, якої всі так бояться. Його викачують із дна боліт і озер, сушать і везуть на поля.
  • Великі озера, крім усього іншого, використовуються також як транспортні артерії. На них широко розвинене судноплавство, завдяки чому здійснюється перевезення, як людей, так і вантажів.


В експлуатуванні озер важливо те, як використовують озерні екосистеми в плані екології. Важливо дбайливе ставлення до водойми. Люди повинні побоюватися порушити екосистему озера, забруднити його, щоб воно не перетворилося на болото, так як екосистема - річ вельми тендітна, зміна однієї ланки її ланцюга може спричинити за собою зміну і, як наслідок, руйнування всієї системи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!