» » » Що таке гірничо?

Що таке гірничо?

Що таке гірничо?

Гірничо (або горнило) - найпростіша металургійна піч, ковальський горн. Зараз це слово вже є застарілим. Саме з такою позначкою воно наводиться в Новому словнику російської мови Т. Ф. Єфремової. Сьогодні більше використовується частина слова гірничо з наголосом на першому складі (гірник, гірничодобувна промисловість, гірськолижний курорт.). Що ж таке гірничо в цьому випадку?

Гірничо - перша частина складних слів зі значенням відношення до гір, гірничої справи, гірськолижного спорту.

Основне призначення гірського справи - розробка і використання природних надр Землі. Серед таких можуть бути:

  • пошуки і видобуток корисних копалин (наприклад, гірничодобувна галузь);
  • наукові дослідження (наприклад, гірничо-розвідувальне управління).

Друга група значень швидше показує приналежність до гір або горе як географічних об`єктів. Наприклад, горноклиматический або гірничо-долинний.

А ось у третій групі значень, що має відношення до гірських видів спорту, мабуть, найпопулярнішим словом є "гірськолижник".

Крім того, ми можемо зустріти слово "гірничо" як самостійне слово, зараз вже майже не вживається, тому що воно є абревіатурою радянської дійсності. Що ж воно означає? "Гірничо" в такому випадку є організація пролетарських письменників в Західній Україні, що з`явилася в 1929 році, головною ідеєю якої була пропаганда соціалістичної революції і боротьба з буржуазним класом.

Також вам може бути корисна стаття Що таке гірські породи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!