» » » Які є корисні копалини?

Які є корисні копалини?

Які є корисні копалини?

Росія серед інших країн світу, займає провідне місце по запасах корисних копалин. Які корисні копалини видобувають в надрах країни на даний момент? Всім відомо, що в даний час вже на території РФ виявлено більше 20 000 родовище різних видів. Країна має великі родовища вугілля, золота, алюмінієвої сировини, олова, платини, вольфраму, графіту, нікелю та інших видів копалин. У даній статті ми з вами детально розглянемо, які є корисні копалини в Росії і їх види. Звичайно, переважаючими корисними копалинами є тверді, які розташовуються практично на всій території країни. Ми також докладно розглянемо, яке корисна копалина є пальним, а також найважливішим стратегічним сировиною, яке забезпечує для своєї країни енергетику - це вугілля, нафту, природний газ і торф.

Рідкі корисні копалини

Багатьох цікавить, які рідкі корисні копалини є на території Росії? Давайте спробуємо відповісти:

нафта

Всім відомо, що країна займає п`яте місце по видобутку нафти. Ці ресурси в основному зосереджені в північних і східних районах Росії, Західного Сибіру, а також в Арктичних шельфах. На даний момент в розробку залучено не більше половини всіх виявлених запасів, починаючи з початку XXI століття. В середньому експлуатовані родовища мають вироблений запас не більше ніж 45%. Нафтові поклади в основному знаходяться в гірських осадових породах, починаючи від венда і до неогену, а також в палеозойських і мезозойських відкладеннях.

На даний момент в Росії виділені основні нафтогазоносні провінції: Волго-Уральська, Західно-Сибірська, Прикаспійська, Тимано-Печорська, Північно-Кавказький-Мангишлакського, Лено-Тунгуська, Охотська, Енисейско-Анабарской, Лено-Вилюйская, а також Балтійська, Східно Камчатська і Анадирський нафтогазові області.

Грунтові, артезіанські і мінеральні води

На території Росії відомо близько 3367 родовищ підземних вод. З них в експлуатації на даний момент знаходиться менше 50%.

Тверді корисні копалини

вугілля



За запасами вугілля Росія поступається лише США і Китаю. Розвідані родовища вугілля встановлені в відкладах девону і пліоцену. Головними вугільними басейнами вважаються: Печорський, Кузнецький, Південно-Якутський і частина Донецького басейну знаходиться на території Росії.

У західній Сибіру, в відрогах Кузнецького Алатау знаходиться один з найбільших кам`яновугільних басейнів. Саме він в даний час є найбільш використовуваним, серед всіх інших. Також ведеться видобуток вугілля в Донецькій області на південному сході і північному сході країни, де розташовані Донецький і Печерський кам`яновугільний басейн.

У Середньо-Сибірському плоскогір`я і Якутії також є великі запаси кам`яного вугілля, але через слабку освоєності території і складних природно-кліматичних умов вони практично не використовуються, зважаючи перспективними. Найбільш відомим і великим родовищем бурого вугілля вважається Кансько-Аначінское, яке знаходиться в Красноярському краї.

торф



На території Росії виявлено приблизно 46 000 родовищ торфу, з них найбільший відсоток, а саме 76%, припадає на азіатську частину республіки, а решта на європейську. Найбільші запаси цієї корисної копалини знаходяться в північно-західних районах країни, а також в Сибіру і на Уралі. Найбільшим родовищем вважається Васюганское, яке знаходиться в Західному Сибіру.

залізні руди

Багатьох цікавить, які корисні копалини в Росії стоять на першому місці в світі за підтвердженими загальними запасами - це залізняк - (264млрд т.). Поклади залізної руди відрізняються великою глибиною залягання, а також посиленою міцністю і складним мінеральним складом, який має в своєму змісті 16-32% заліза.

Родовища в основному зосереджені в Європейській частині країни. Одним з найбільших басейнів в світі вважається - Курська магнітна аномалія. Російські родовища представлені всіма генетичними типами і характеризуються промисловим вмістом титану, заліза і ванадію, а також низьким вмістом фосфору і сірки. Магматичні родовища розташовані на Уралі, в Карелії, Гірському Алтаї, в Забайкаллі і східних Саянах.

золото

На даний час Росія займає четверте місце в світі за запасами золота, розділяючи його з Канадою. На території країни є п`ять великих родовищ, а також понад 200 корінних і більш ста комплексних. Основна частина золотого запасу зосереджена в Далекосхідному і Східно-Сибірському регіоні. Приблизно 80% запасів знаходиться в рудних родовищах, а інша частина в розсипних.

титанові руди

Цей вид корисних копалин підрозділяється на два основних види: розсипні і корінні. Корінні родовища містять діоксид титану в невисокому змісті, поступаючись Норвегії та Канаді. Видобуток руди проводиться з давніх прибережно-морських порід, а також алюмінієвих розсипів ільменіту. Ці родовища розташовуються на Уралі, на Східно-Європейській платформі, в Забайкаллі, а також в східній і західній Сибіру.

срібло

Вважається, що Росія займає провідне місце в світі за запасами срібла. 73% родовищ зосереджено в комплексних рудах золота і кольорових металів. Найбільша кількість срібла серед комплексних родовищ можна виділити: Узельское, Гайское і Подільське родовища, де вміст срібла вимірюється від 10-30 грамів. Близько 98% основних запасів срібла в Росії знаходиться в Східно-Сіхоте-Алинском і Охотско-Чукотському вулканічних поясах, розташованих на території республіки. Всі родовища відносяться до вулкана-гідротермальних утворень і є пост матичного.

Газоподібні корисні копалини

Природний газ

Росія займає перше місце в світі за запасами природного газу. На балансі країни знаходиться 867 родовищ мають запас вільного газу. Вони зосереджені в основному в Сибіру і Східних районах Росії. Тут зосереджені найбільш найбільші газові родовища, такі як: Урегойское, Ямбургское, Балахнінского, Ведмеже, Харасавейського і інші.

В останні роки на території Росії були відкриті нові родовища природного газу, а саме - Штокманівське, розташоване на шельфі Баренцева моря і Ленінградське газоконденсатне родовище, розташоване на шельфі Червоного моря.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!