» » » Що таке залізо?

Що таке залізо?

Що таке залізо?

Залізо відоме людству з незапам`ятних часів. Перші згадки про цей метал датуються четвертим тисячоліттям до н.е. Так, вироби із заліза були знайдені в давньоєгипетських пірамідах. Кількома століттями пізніше в Древньому Римі люди вже непогано знали, що таке залізо, вміли плавити і обробляти його для виробництва сталі і чавуну за допомогою печі і горна. На сьогоднішній день технологія виробництва заліза практично не змінилася. Залізо в сучасному світі використовується повсюдно: в будівництві, при виготовленні зброї, транспорту, побутових виробів.

Залізо в хімії

У хімічній системі Менделєєва залізо є елементом восьмий групи четвертого періоду. Атомна маса заліза дорівнює 26. Хіміки характеризують залізо як ковкий метал сріблясто-білого кольору. Залізо має виражену здатність до взаємодії з іншими хімічними елементами, тому при певній вологості і наявності кисню в повітрі залізо швидко змінюється.

Залізо в геології

В геології і геохімії вважається, що залізо - найпоширеніший елемент у Сонячній системі, зокрема, на планеті Земля. Так, наприклад, ядра планет на 90% складаються з цього металу. У земній корі залізо також широко поширене. Воно займає друге місце серед інших металів за змістом в гірських породах. Саме це дозволяє повсюдно добувати і переробляти залізо.



У промисловості мінерали гематит і магнетит є головними джерелами заліза. Варто відзначити, що залізо в чистому вигляді використовується для виробництва вкрай рідко. Найчастіше використовуються різні сплави, до складу яких входить як залізо, так і інші елементи. Детальніше про це ви можете почитати тут.

Залізо в організмі людини

Організм людини не може повноцінно функціонувати без заліза. У тілі дорослої людини вміст заліза становить 3-5 м Велика частина металу знаходиться в крові, третина в печінці, і невелика кількість заліза знаходиться в селезінці, м`язах і кістковому мозку.



Залізо виконує кілька функцій в тілі людини. В першу чергу, це зберігання і транспорт кисню. Так, залізо входить до складу гемоглобіну, кожна молекула якого містить 4 атома заліза. Саме гемоглобін пов`язує молекули кисню і доставляє його до тканин і органів. Крім того, залізо бере участь в обміні речовин. Так, воно допомагає руйнувати шкідливі речовини в печінці, бере участь в обміні холестерину, процесі кровотворення.

Залізо в складі продуктів харчування

Організм повинен щодня отримувати невелику порцію заліза. Залізо як мікроелемент, що міститься в продуктах, необхідно організму для росту, підтримки імунітету і відновлення тонусу м`язів. Також залізо допомагає знімати втому, аж до анемії. В цій статті ви можете прочитати, в яких продуктах міститься залізо.

комп`ютерне залізо

Якщо запитати людину, яка займається комп`ютерами, що таке залізо, швидше за все, він почне перераховувати деталі комп`ютера. Дійсно, в середовищі комп`ютерників залізо означає різні фізичні складові комп`ютера: то, що можна поміняти, зламати або помацати. Про комп`ютерне залізо ви можете почитати в одній з наших статей.

Залізо в тренажерному залі

Про залозі можна почути і від людей, які займаються в тренажерному залі. Багато культуристи називають залізом різні спортивні тренажери, снаряди: наприклад, гирі, гантелі або «млинці» для штанги.

Тепер ви знаєте, що таке залізо. Очевидно, що цей метал дуже тісно пов`язаний з життям людини. В історії є ціла епоха, в яку залізо було ключовим фактором розвитку людства, - залізний вік. Сьогодні цінність заліза значно знизилася, так як люди навчилися робити штучні полімери, які іноді перевершують залізо за своїми параметрами. Але, так чи інакше, важливість заліза для людини незаперечна.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!