» » » Чим підняти гемоглобін?

Чим підняти гемоглобін?

Чим підняти гемоглобін?

Гемоглобін - складний білок, що міститься в еритроцитах. До складу гемоглобіну входить атом заліза, який надає еритроцитів характерний насичено-червоний колір. Завдяки цьому атому заліза, який вступає в оборотну реакцію з молекулами кисню, еритроцити мають здатність насичуватися киснем в легенях, а потім розносити його по всьому тілу.

Норма вмісту гемоглобіну в крові людини варіюється в залежності від статі і віку (у дітей і чоловіків вона трохи вища, ніж у жінок), в середньому ж його рівень становить 120 - 150 грамів в одному літрі крові. У тому випадку, коли концентрація гемоглобіну в крові людини падає нижче 110 г / л, лікарі діагностують у нього анемію (недокрів`я). Для підняття рівня гемоглобіну призначають певне лікування, методи якого залежать від причини анемії і ступеня її тяжкості.

Як підняти рівень гемоглобіну

Найбільш часто анемія розвивається внаслідок порушення синтезу гемоглобіну, викликаного недоліком в організмі заліза. Детально про всі можливі причини зниженого рівня гемоглобіну раніше ми вже розповідали в статті Чому низький гемоглобін.

Чим підняти гемоглобін при залізодефіцитної анемії

лікувальна дієта



Для запобігання розвитку залізодефіцитної анемії і усунення такої анемії, що протікає в легкій формі, показана спеціальна дієта. Лікувальне харчування - найпростіший і найбільш раціональний спосіб вирішення проблеми зниженою концентрації гемоглобіну в крові. Для того щоб дієта була дійсно ефективною, необхідно правильно скласти щоденний раціон. При його розробці потрібно враховувати той факт, що не всі залізо, що міститься в тих чи інших продуктах харчування, однаково добре засвоюється організмом. Засвоєння заліза процес вельми складний - він безпосередньо залежить від того, в якому вигляді залізо знаходиться в даному продукті. Залізо, що міститься в м`ясних продуктах - це так зване гемовое залізо. Воно дуже добре всмоктується в травному тракті і легко засвоюється організмом. Тому для підняття рівня гемоглобіну в крові необхідно в першу чергу збільшити споживання продуктів, що містять залізо в гемов формі.

Які продукти потрібно вживати при залізодефіцитній анемії? Найбільша кількість самого корисного, гемового заліза міститься в таких продуктах:

  • печінка свиняча;
  • печінка яловича;
  • телятина;
  • м`ясо кролика;
  • м`ясо індички.


Продукти з високим вмістом негемового заліза:

  • сушені гриби;
  • какао;
  • квасоля;
  • соя;
  • горох;
  • гречана крупа;
  • яєчний жовток;
  • свіжі гриби;
  • вівсяна крупа;
  • персики і абрикоси.

Перелік продуктів складено в порядку убування змісту в них заліза. Більш докладно про продукти, що сприяють підвищенню концентрації гемоглобіну в крові, розповідається в нашій статті Які продукти підвищують гемоглобін. Але однієї дієти часом буває недостатньо для усунення залізодефіцитної анемії, тоді для підвищення рівня гемоглобіну призначають прийом залізовмісних препаратів, з яких організм може засвоювати залізо в значно більших кількостях, ніж з їжі. Подібні лікарські засоби, як правило, приймаються перорально протягом тривалого часу (в середньому курс лікування становить 3 - 4 місяці). Рівень гемоглобіну відчутно збільшується після їх регулярного вживання протягом 2 - 3 тижнів, хоча загальне поліпшення самопочуття відзначається вже через п`ять днів з початку прийому.

Лікарські засоби

Загальні правила лікарської терапії

  • Практично всі залізовмісні препарати потрібно приймати натщесерце, за півгодини до їди;
  • Капсули, драже або таблетки, вкриті оболонкою не можна розжовувати - їх потрібно ковтати цілими і запивати великою кількістю води;
  • Ліки в рідкій формі - краплі, сиропи або розчини потрібно пити через трубочку, не допускаючи їх контакту із зубною емаллю, так як залізовмісні препарати викликають почорніння зубів. З цієї ж причини після їх прийому необхідно ретельно полоскати рот;
  • Ні в якому разі не можна перевищувати визначену лікарем дозування - надлишок заліза призводить до тяжких отруєнь.

Зараз існує безліч лікарських препаратів, що містять в своєму складі двовалентне залізо, яке найбільш повно засвоюється організмом людини. До їх числа відносяться: «Гемофер пролонгатум» і «Ферроплекс», що випускаються у формі драже- капсули «Тардиферон» і «Фенотек», а також покриті оболонкою таблетки «Сорбифер Дурулес».

Для лікування залізодефіцитної анемії використовують також краплі «Гемофер», капсули «Хеферол» і «Вітафер», таблетки «Ферронал». Менш поширені препарати, створені на основі тривалентного заліза. До найбільш відомих належать: таблетки або сироп «Феррум лек», краплі «Мальтофер» і таблетки «Ферростат». Про інші способи підвищення рівня гемоглобіну читайте в статті Як підвищити гемоглобін.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!