» » » З чого роблять сталь?

З чого роблять сталь?

З чого роблять сталь?

Сталь - це не просто сплав заліза і вуглецю, завдяки своїй дивній міцності - це, в першу чергу, основа промисловості сьогодні. Сталь, як один з найбагатших ресурсів світу, перетворюється в надійний будівельний блок. Неодмінний компонент такого залізного сплаву - вуглець. Чим більше вуглецю в складі, тим метал робиться твердіше і менше пластичним, в стали відсоток вуглецю ледь перевищує цифру два, що означає, що сталь піддається куванні і штампуванні. Про те, який же процес гарту стали ви дізнаєтеся з нашої статті Як загартувати сталь.

Виробництво чавуну і сталі - найголовніше застосування заліза, але, якщо сталь пластична, то чавун - сплав металів з вмістом вуглецю понад 2-ух відсотків - твердий і крихкий, внаслідок чого не піддається куванні.

Виробництво сталі - складний хімічний процес. Сталь роблять із залізної руди або з металевого брухту на спеціальних заводах, в даному випадку утилізується лом.

У складі стали крім різних домішок (наприклад: марганець, нікель, кремній, мідь, хром) міститься кисень, який при виробництві додається в розплавлену сталь для зниження вмісту кисню в сплаві, що забезпечить згодом велику пластичність продукту. Зміст перерахованих вище домішок в стали класифікує металевий сплав по якості:

  • якісні стали;
  • стали звичайної якості;
  • високоякісні стали;
  • особливо високоякісні стали.

Використання стали в нашому сучасному житті дуже багатогранно і повсюдно, часом ми навіть не помічаємо, що без цього сплаву не обходиться більшість конструкцій і механізмів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!