» » » Як загартувати сталь?

Як загартувати сталь?

Як загартувати сталь?

Загартування сталі - це досить складний процес, який здатний викликати внутрішні, які не видні звичайним зором зміни самої структури металу. Через такого зміни сталь стає міцнішою, менше пошкоджується в процесі експлуатації і, якщо треба, стає гостріше. Про те, як загартувати сталь, ми і поговоримо в цій статті.

Обробка загартованої сталі

  1. На початку деталь гарненько розігрівається. Скористатися можна як звичайним багаттям, так і піччю або газовим пальником. Як би там не було, а температура повинна бути, як мінімум 250 градусів. Розігрівати деталь слід близько чверті години. Після цього сталь повинна придбати яскраво-малиновий колір. Візьміть кліщі і акуратно вийміть сталь з вогню.
  2. Потім два рази поспіль (з інтервалом в декілька секунд) занурте деталь в ємність з машинним маслом. Перше занурення - 4 секунди, друге занурення - 6 секунд.
  3. Опустіть деталь в воду для повного охолодження.

Якщо коротко, то процес загартовування в домашніх умовах саме такий.

Відпустка загартованої сталі



Відпусткою називають термічну операцію при обробленні сталі, при якій сталь нагрівається, а потім охолоджується. В результаті відпустки сталь отримує всі потрібні механічні якості, які ми описали вище. Крім цього, відпустка стали здатний усунути всі "внутрішні напруги", які виникають під час безпосереднього загартовування. Відпустка стали можна розділити на три типи, в залежності від температури нагріву металу.

  1. Низькотемпературний відпустку стали (або просто "низький"). Така відпустка проводять при температурах приблизно не вище 250-300 градусів за Цельсієм. Низький відпустку характерний для ріжучого, а також вимірювального інструмента, які виготовлені з низьколегованої і вуглецевої сталі
  2. Середньотемпературна відпустку стали ( "середній"). Ця відпустка проводиться при температурах приблизно 350-500 градусів. Як правило, така відпустка актуальний для пружин, ресор, а також деяких типів штампів. Він забезпечить стали дуже високу межу пружності і витривалості.
  3. Високотемпературний відпустку стали ( "високий"). Цей вид відпустки проводять при температурах 500-600 градусів. Що цікаво, виходячи з хімічних дослідів, твердість стали дещо знижується при такій відпустці (до 25-35 HRC), але міцність залишається високою. Ця відпустка прекрасно підходить для деталей, які працюють в умовах високої механічної навантаження або під час високих температур.

Ми не будемо вдаватися в хімічні процеси. Скажемо лише те, що внутрішня структура загартованої сталі змінюється в залежності від типу відпустки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!