» » » Як взяти академічну відпустку?

Як взяти академічну відпустку?

Як взяти академічну відпустку?

Ніхто не дає просто так академічну відпустку студента без поважних причин. Принципи академічної відпустки прописані в законодавстві. Це не те ж саме, що залишитися в школі ще на один рік, адже за невстигання ніхто у відпустку вас не відправить. Виходячи з цього, на відпустку можна розраховувати виключно через хворобу або з іншої поважної причини.

Академічна відпустка в разі хвороби

Зараз ми розповімо, як оформити академічну відпустку. Зробити це можна на один рік, а в разі догляду за дитиною - до 6 років. Як тільки термін відпустки закінчується, необхідно повернутися до університету і продовжити навчання з того моменту, на якому ви зупинилися. Для того щоб зберегти дані про учня, студента видається академічна довідка. Там прописуються цілі відпустки, оцінки, а також кількість прослуханих годин. Як уже зазначалося, у відпустку можна піти через хворобу або за сімейними обставинами. Через хворобу робити це можна неодноразово, а от за сімейними обставинами - тільки один раз за весь час навчання. До таких обставин належать догляд за дитиною, смерть близької людини, важка хвороба близької людини, через яку йому потрібен постійний догляд, а також погане матеріальне становище в сім`ї.



При цьому надання академічної відпустки не може відбутися без довідки з лікарні, довідки про нестачу в сім`ї або без свідоцтва про народження дитини. А довідку можна отримати, як відомо, кількома способами - чесним шляхом, вистоюючи все черзі, або ж просто купивши. Останній варіант в наш час поширений набагато більше, так як займає менше часу і нервів.

Академічна відпустка в разі вагітності

Ще одне важливе питання - як отримати академічну відпустку вагітній жінці? Зазвичай у відпустку можна піти, починаючи з 24-го тижня вагітності, якщо не виявлено патологій. Якщо ж такі існують, академічну відпустку надається за довідкою лікарів в будь-який період вагітності. Загалом, це найлегший варіант академії. Тут не треба лізти зі шкіри геть, щоб відпустили з університету або з роботи.



А ось коли ви хворіли, доведеться «попітніти», щоб довести цей факт. Студентам це буде зробити складніше всього. Один тільки факт хвороби не дає вам права на академічну відпустку. Якщо навіть до вас додому приїжджали лікарі і швидка допомога, виписуючи довідки, це може не допомогти. Справа в тому, що в кожному вищому навчальному закладі є особливе правило - всі довідки обов`язково завіряються в поліклініці університету. Так що якщо ви забули це зробити, вам просто відмовлять у наданні академічної відпустки. Не забувайте, що довідку в деканаті потрібно завірити протягом певного терміну, інакше зазнаєте невдачі.

Отже, чи можна взяти академічну відпустку для студента без особливих проблем, і до кого потрібно звертатися для цього? Для початку треба піти в поліклініку за довідкою, а також прихопити з собою виписку з історії хвороби. Коли довідка є на руках, звертаємося в поліклініку ВНЗ, якому ви вчитеся. Якщо академічну відпустку хочете одержати не через хворобу, а наприклад, за сімейними обставинами, довідку потрібно брати з органів соціального захисту або з роботи батьків. Коли всі довідки підписані в поліклініці, слід запевнити їх в деканаті, а там же написати заяву про надання академічної відпустки. Що робити далі, вам підкажуть на місці, так як це залежить конкретно від університету.

Тепер ви будете знати, як взяти академічну відпустку, кому і з яких причин його можуть надати. Звичайно, отримати його можна і нечесним шляхом, замовивши підроблену довідку про стан здоров`я. Але чи варта гра свічок? Пропустити рік навчання заради того, щоб погуляти і відпочити? Якщо ж Ви старшокурсник і мова зайшла про роботу, то слід знову ж задуматися, все зважити і прийняти відповідальне рішення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!