» » » Як розвивався людина?

Як розвивався людина?

Як розвивався людина?

Вже давно поширене таку думку: людина походить від мавпи. Але це не зовсім так. Про те, як розвивалася людина, розповість наша стаття.

Розвиток мавпи і людини - це паралельні етапи еволюції, які мають глибоке розходження між собою. Знахідки вчених-палеонтологів кажуть, що мавпи з`явилися приблизно 70 мільйонів років тому.

найдавніші

Найдавніші спільних предків людини і мавпи (антропоїда) - це парапітек - «мало спеціалізовані вищі мавпи». Вони вели деревне і наземний спосіб життя. Від цих мавп відбувається згодом вимерла група - дріопітеки. Думка вчених таке: від якоїсь з груп дріопітеків (наприклад, рамапітек) почалася лінія гомінідів.

Вчені виділяють 4 стадії антропогенезу:

  1. Попередник людини - австралопітек;
  2. Найдавніша людина - прогресивний австралопитек, архантропи (тобто, пітекантроп, синантроп, атлантроп, гейдельбергский людина і так далі);
  3. Старовинні люди - палеоантроп (неандерталець);
  4. Викопний людина із сучасною анатомією - неоантроп (кроманьйонець).

Наші предки



Як розвивався людина в найбільш давній період? Самим раннім представником гомінідів вважають австралопітека. Найбільш старі їх знахідки знайшли в Східній Африці, їх вік 4,5-6,5 мільйонів років. Вивчаючи залишки їх скелета, вчені побачили, що зуби майже такі ж, як у людини, обсяг головного мозку був більше 500 см3, маса їх тіла - 30-60 кг. Також австралопітеки були здатні до прямоходіння.

Найдавніші люди

Перші представники цього роду - це прогресивний варіант австралопітеків (людини умілої). Ці істоти могли виготовити примітивні рубають і ріжучі предмети з гальки. Їх зростання було 150 см, об`єм мозку мав масу до 650 г. Він також мав зуби, як у людини. Перший палець на стопі цих істот не була відведена в сторону.



Прийнято вважати, що перша популяція таких істот виникла 2-2,5 мільйона років тому. Зараз відомі такі форми архантропа:

  • пітекантроп, останки якого виявлені на о. Ява;
  • синантроп, останки якого виявлені в печері біля Пекіна.

Вчені вважають, що вони відносяться до виду «Людина прямоходяча», зростання якого 160 см і вище, обсяг мозку 800-1200 см3. Ця людина могла виготовити кам`яні предмети праці, а також розвести і підтримувати вогонь.

Потім були неандертальці. Більшу частину знахідок палеоантропів датують від 250 до 35 тисяч років тому. Обсяг їх черепної коробки був 1400 см3, вони могли виготовити різні кам`яні предмети (скребла, рубила, остроконечники і так далі) і мали зачатки членороздільноюмови. У наш час неандертальців вважають підвидом Розумного людини.

Сучасний анатомічний тип

Це остання стадія еволюції - неоантропи. Перші останки неоантропа знайдені в гроті Кро Маньон (Франція, 1868 рік). Звідси і назва кроманьйонці.

Кроманьонец не мав великих відмінностей від сучасної людини. Зростання - до 180 см, об`єм їх мозку - до 1600 см3. Мозковий відділ черепа був більше лицьового, був відсутній валик, був розвинений підборіддя виступ, що вказує на можливість спілкуватися за допомогою членороздільної мови. Аналіз знайдених матеріалів показав, що потрібно виділяти 3 типи людей, які жили одночасно: люди сучасного типу, неандертальці, проміжні форми. Залишки проміжних форм, в яких були риси і кроманьйонців, і неандертальців недавно знайшли на території Ізраїлю.

Після довгого співіснування підвидів гомінідів, приблизно 40 тисяч років тому, стався демографічний вибух, який поклав початок збільшення щільності населення і прогресивних змін в матеріальній культурі. В умовах льодовикового періоду неандерталець не витримав боротьби з кроманьонцем і був їм витіснений. Це довело, щоб вижити людина повинна розвиватися!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!