» » » Чи можна завагітніти від тварини?

Чи можна завагітніти від тварини?

Іноді в голові виникають такі питання, які не насмілишся задати близьким. А раптом неправильно зрозуміють? «Чи можна завагітніти від тварини?» Якраз належить до їх числа. Проте, відповідь на нього хочуть знати багато. Ця відповідь дуже проста - людина не може завагітніти від тварини, так само, як і тварина не може завагітніти від людини. У природних умовах це неможливо.

Справа в тому, що запліднення відбувається на хромосомному рівні, причому кожна хромосома повинна складатися з однакових за функціоналом пар генів. Людина і тварина відносяться до типу ссавців, проте у них абсолютно різну будову ДНК, хромосомний набір і біологічна класифікація. А всі ці три складові відповідають за процес запліднення. При їх розбіжності запліднення неможливо. Природа в цьому сенсі мудра: жінка може завагітніти тільки від чоловіка, собака - від пса, кінь від коня і т.д. Навіть якщо між твариною і людиною відбувається статевий контакт, при якому насіннєва рідина того чи іншого потрапляє в статеві органи самки, вагітність не настане. Відбудеться просто відторгнення одних хромосом від інших.



У природі можливо схрещування для близьких по генетиці родичів. Наприклад, при схрещуванні лева і тигра отримали лігри, а при схрещуванні осла і коня - мула. А чи можливо завагітніти від примата, адже вони наші найближчі родичі? Це неможливо, так як генетичні коди розвитку примату і сучасної людини сильно різняться, і в результаті відбудеться відторгнення хромосом, але ніяк не запліднення. Подібні випадки, можливо, були в доісторичну епоху. Тоді наші предки неандертальці могли схрещуватися з іншими тваринами і людиноподібними.



Питання схрещування людини і тварини вже давно хвилює людство, зокрема, вчених. Проводяться досліди по штучному схрещуванню. Наприклад, відомі досліди в Великобританії. Раніше це було заборонено, але певні поправки в закони дозволили вченим проводити досліди над схрещуванням людських ембріонів з тваринами. Ці експерименти тривали протягом трьох років, було вирощено 155 ембріонів, що містять генетичний матеріал тварини і людини. Багато людей були проти таких вчених дослідів, так як вважали, що це ганьбить честь і гідність людства. Однак вчені дивляться на ці експерименти інакше: багато хто впевнений, що таке схрещування допоможе створити спосіб лікування раку.

Численні були також експерименти зі схрещування людини з мавпою. Не виключено, що вони проводяться і по сей день. Але дуже популярні вони стали в кінці XIX - початку XX століть. Проводив такі досліди відомий вчений-селекціонер Ілля Іванович Іванов. Він вважав, що сама сприятливе місце для таких експериментів - Африка. На його думку, там жило велика кількість людиноподібних мавп і неписьменних туземок, яким він і збирався пропонувати насінну рідину тварин. Головну мету таких дослідів Ілля Іванович бачив в отриманні нової і важливої інформації про походження людини. Але те, що в теорії виглядало блискуче, на практиці викликало велику кількість труднощів. Одна з них була пов`язана з виловом потрібних мавп. Всі вони були дикі, мешкали в джунглях, вели себе агресивно і мали велику силу. В результаті їх піймання постраждало чимало мисливців, які допомагали професору, а його син опинився в лікарні. Друга складність була пов`язана з пошуком жінок, які погодилися б завагітніти від мавпи. Африканки виявилися не настільки дурні, як думав учений. Вони ні за які гроші не погоджувалися на експеримент. В результаті йому вдалося запліднити декілька мавп-самок людським насінням. Хто став донором сперми, міститься в секреті. В результаті запліднені самки стали потихеньку помирати, а при їх розтині вагітності не було виявлено ні в однієї. Експеримент виявився провальним.

У будь-якому випадку, навіть якщо наука зазнає труднощів зі схрещуванням людини і тварини, то в природному середовищі це тим більше неможливо. Тепер на питання: "Чи можна завагітніти від тварини?" - Ви знаєте точну відповідь: не можна.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!